opera nikola šubić zrinski - hnk zagreb - 2022.

Opera Nikola Šubić Zrinski ponovo igra u Hrvatskom narodnom kazalištu

Opera “Nikola Šubić Zrinski” Ivana pl. Zajca, osnivača i organizatora zagrebačkoga opernog kazališta, prvi puta je izvedena 1876. godine. Ta praizvedba je bila višestruko važan kulturološki događaj za Hrvatsku. Između ostaloga i zato što je označila rođenje još jedne umjetničke grane unutar Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu – baleta. Tematizirajući posljednje sigetske dane hrvatskog junaka Nikole Šubića Zrinskog i njegovu junačku pogibiju, djelo je već na praizvedbi doživjelo nezapamćen uspjeh.


A taj uspjeh je opera zadržala sve do danas i ima počasno mjesto na hrvatskoj opernoj sceni. Najveći ushit izazvala je potresna zakletva sigetskih junaka i finale U boj, u boj, koji je kao zborska pjesma skladan deset godina prije same opere. Veliku popularnost djelo može zahvaliti portretiranju stvarnog junaka hrvatske povijesti. Naime, on je u teškim uvjetima turske najezde spasio Slavoniju od potpuna porobljavanja.

Iako nije uspio spriječiti Turke u osvajanju nekih gradova, Zrinski je hrabro poginuo braneći Siget. Osim iznimno domoljubna ozračja koje prevladava u operi, bitna karakteristika Zajčeva rukopisa vidljiva je i u diferenciranu prikazu dvaju suprotnih svjetova, od kojih svaki nosi svoja obilježja. Operu Nikola Šubić Zrinski možete pogledati u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu u srijedu, 2. ožujka 2022. godine u 19.30 sati. Više o Nikoli Šubiću doznajte na Wikipediji.

Video najava: Ivan pl. Zajc – Nikola Šubić Zrinski – HNK Zagreb

Tagged