opera "lastavica" :: giacomo puccini :: hnk zagreb :: 2023.

Opera Lastavica koju je napisao Giacomo Puccini igra u zagrebačkom HNK-u utorak, 21. ožujka 2023. godine

Lastavica ili opera “La rondine”, praizvedena u je u Monte Carlu 1927. godine, ali je ona ipak ostala manje poznato Puccinijevo djelo iz njegove zrele faze. Giacomo Puccini je partituru na libreto Giuseppea Ademija dovršio 1916. i to poslije dvije godine rada. A praizvedena se održala u Monte Carlu u operi Garnier 27. ožujka 1917. godine. Zanimljivo je da je operu “Lastavica” izvorno naručio bečki Karltheater, no, izbijanje Prvog svjetskog rata spriječilo je da se premijera tamo i održi.


Izdavač Ricordi, na čelu kojega je tada bio Giulijev sin Tito, odbio je izdati partituru opere, etiketirajući je kao “lošeg Lehara” (Franz Lehar, op.ur. – više o ovom austro-ugarskom kompozitoru doznajte na Wikipediji). Njihov suparnik, Lorenzo Sonzogno, uzeo je partituru i dogovorio prvu izvedbu u neutralnome Monacu. Giacomo Puccini je nastavio raditi na reviziji ove, svoje najmanje poznate zrele opere. I to sve do svoje smrti.

Lastavica je u početku bila zamišljena kao opereta. No, Puccini je eliminirao govorni dijalog, čineći djelo oblikom bliže operi. Jedan od suvremenih recenzenata opisao je djelo kao “kontinuiranu tkaninu ushićenih melodija valcera, privlačnih melodija u pop stilu i nostalgične ljubavne glazbe”. A radnju je okarakterizirao kao “recikliranje likova i događaja iz djela poput Traviate i Šišmiša“. Da li je to doista tako možete provjeriti u utorak, 21. ožujka 2023. godine. Opera Lastavica igra u zagrebačkom HNK-u, a počinje točno u 19.30 sati. Svoju ulaznicu možete rezervirati putem mrežne stranice HNK-a na adresi hnk.hr.

Tagged