ero s onoga svijeta - jakov gotovac I hnk zagreb I 2022.

Opera “Ero s onoga svijeta” Jakova Gotovca ponovo igra u Hrvatskom narodnom kazalištu

Svečanom izvedbom opere “Ero s onoga svijeta” Jakova Gotovca u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu obilježit će se 30 godina od premijere te najpopularnije hrvatske opere! Prva predstava priređena je 9. svibnja 1992. godine u režiji Krešimira Dolenčića, a nova izvedba na rasporedu je u subotu, 9. travnja 2022. godine s početkom u 18 sati.


Podsjetimo, praizvedba ove glasovite hrvatske opere održana je 2. studenoga 1935. godine u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu. A do 1992. Ero je doživio čak 12 premijernih izvedaba u kojima su sudjelovali naraštaji najboljih zagrebačkih opernih i baletnih solista i ansambala.

Ero s onoga svijeta i Krešimir Dolenčić druže se više od 30 godina

“Opera Ero s onoga svijeta obilježila je pola mojega života. I to doslovce. Naime, 1992. sam imao trideset godina, a ove 2022. napunit ću šezdeset”, započeo je svoje putovanje s Erom redatelj Krešimir Dolenčić.
“Bio sam u Ljubljani gdje smo prenosili Hoffmannove priče iz Splita u Operu SNG Ljubljana kad se pojavio maestro Igor Kuljerić, ondašnji ravnatelj Opere HNK Zagreb. Našli smo se u hotelu Slon. Naravno, odmah sam pristao. Do tada sam Eru gledao nekoliko puta, a i bio sam na pokusima zadnje predstave koju je režirao Vladan Švacov“, dodao je Dolenčić.

Miću je trebao igrati Janez Lotrič, a dirigirati Loris Voltolini, moj omiljeni maestro i prijatelj s kojim sam radio čak devet opernih predstava. Kostime je prema originalnoj zamisli velike Inge Kostinčer uredila i dodatno sjajno nakitila Dženisa Pecotić, a legendarnu scenografiju napravio Dalibor Laginja. Originalna koreografija Margarete Froman, entuzijazam svih nas… I započelo je putovanje ove predstave dugo tri desetljeća. Legendarnom Janezu Lotriču je od svih velikih tenorskih uloga koje je pjevao na najpoznatijim svjetskim pozornicama Ero bio najdraži. Siguran sam da je samo u Zagrebu otpjevao više od pedeset predstava”, dodao je Dolenčić.

Dolenčić ističe kako mu “Ero” nikada nije dodijao”

I ističe kako ga još uvijek prođu trnci na veliki zadnji zbor. Na genijalna mjesta u libretu, zvuk orkestra koji svira sigurno najbolju slavensku komičnu operu… “Sve je tu savršeno. Do te mjere da praćenjem karaktera, slušanjem glazbe i slijedom sjajnoga teksta svaki solist može dati doista najbolje od sebe. Svaki dirigent može položiti jedan vrlo zahtjevan ispit. Svaki zborist ili član orkestra dobro će se namučiti u interpretaciji. Ali isplati se. Nema Ere pred polupraznim gledalištima, nema Ere bez ozarenih lica u publici… Nema generacije publike koja neće Eri dati posebno mjesto u svojem srcu”, smatra Krešimir Dolenčić.

Puna prekrasnih narodnih napjeva i iskričave satire, ova je opera jedno od najboljih djela slavenske operne literature. A u njoj svoj svježi scenski život žive ljudi s istinskim vrlinama i manama. Podvig preodijevanja bogata seljaka Miće koji tobože dolazi s onoga svijeta u namjeri da ispita ćud i odanost djevojke koju voli, razvija se u raskošnu nizu komičnih situacija i zapleta. Jedna je to od rijetkih hrvatskih opera izvođenih na stranim pozornicama, ponajviše u Njemačkoj.

Svečanom 30. obljetnicom opere “Ero s onoga svijeta” ravnat će Ivo Lipanović

Tijekom 30 godina nije nedostajalo ni anegdota vezanih za izvedbe opere Ero s onoga svijeta. A jedna se posebice urezala u pamćenje redatelju Dolenčiću. “Na premijeri su mi napravili i veliku jabuku. A ona i danas dolazi na pozornicu na poklonu sa Čobančetom. Tada je, uz obvezne konje, igrao i magarac Miha, koji je u jednom trenutku ostao sam čekati svoj ulazak na scenu. Nije volio biti sam. Navikao je na strku i galamu oko sebe, posebice djece – tada se još smjelo imati i djecu kao statiste. Tako da je Miha uveličao premijeru svojim glasnim njakanjem usred dueta Miće i Dome. I zaradio pljesak, naravno!”, rekao je Krešimir Dolenčić.

Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu čast je prisjetiti se svih osoba koje su u 30 godina sudjelovali u najuspjelijoj slavenskoj komičnoj operi. Dodajmo da će svečanom 30. obljetnicom opere Ero s onoga svijeta ravnati Ivo Lipanović. Nastupit će Siniša Štork, Sofia Ameli Gojić, Valentina Fijačko Kobić, Stjepan Franetović, Ljubomir Puškarić, Josipa Bilić, Neven Mrzlečki te orkestar i zbor Opere i ansambl Baleta zagrebačkoga HNK-a. Više informacija o ulaznicama doznajte na mrežnim stranicama HNL-a na adresi hnk.hr.

Video: Ero s onoga svijeta – Jakov Gotovac – HNK Zagreb

Tagged