ero s onoga svijeta :: hnk zagreb :: lipanj 2023.

Opera “Ero s onoga svijeta” igra u zagrebačkom HNK-u u utorak, 9. lipnja 2023. godine

Najuspješnije i najpopularnije djelo Jakova Gotovca, opera “Ero s onoga svijeta”, odavno je ubrojeno među najuspjelije slavenske komične opere. A od praizvedbe u zagrebačkome HNK 1935. godine gotovo da ne silazi s repertoara svih hrvatskih nacionalnih kuća. Brojni osvrti o predstavama postavljenim na stranim pozornicama ocjenjuju Eru zaštitnim znakom hrvatske opere koji prenosi pjesme i plesove svoje domovine u svijet. Pri čemu su dramska riječ i glazba idealno spojene.


Glazbeni kolorit, bujna orkestracija, živahni ritmovi, pjevne vokalne linije koje neprekinuto teku u uskoj su vezi s iznimnim libretom Milana Begovića prepunim duhovitih i domišljatih stihova. Glavni lik opere i pokretač radnje je Mića, mladić iz bogate seoske obitelji Dalmatinske zagore. Dok pokušava pronaći djevojku s kojom bi se oženio, na majčin se savjet prikazuje kao siromah, kao Ero s onoga svijeta, jer želi biti siguran da ga odabranica Đula iskreno voli…

Iako je mnoge prevario, na kraju mu je sve oprošteno i on dobije djevojku koju ljubi. Efektan baletni finale opere i furiozna tempa svojevrsna je oda pučkom načinu života. A u njemu glazba prožeta etnosom dalmatinskoga zaleđa dolazi u prvi plan… Nova izvedba ove opere igra u zagrebačkom HNK-u u utorak, 9. lipnja 2023. godine, a počinje u 19.30 sati. Svoju ulaznicu možete rezervirati na mrežnim stranicama HNK- na adresi hnk.hr.

VIDEO: Opera “Ero s onoga svijeta” – Jakov Gotovac – HNK Zagreb

Tagged