12. one take film festival zagreb 2022

One Take Film Festival 2022 – predstavljaju se 23 filma snimljena u jednom kadru

12. One Take Film Festival održat će se od srijede do subote, od 19. do 22. listopada 2022. godine. Ove godine Festival se održava u hibridnom formatu – projekcije će biti organizirane u Multimedijalnom centru Studentskog Centra i kinu Tuškanac, dok će se dio programa moći pratiti i putem festivalske mrežne stranice. Dodajmo da će se u ovogodišnjem rasporedu prikazati dugometražni i kratkometražni filmovi iz čak sedam programskih kategorija. A to su Službena konkurencija, One Take in Space, Almost One, Black and White, One for Her, One Way Out i Last Take.


One Take Film Festival jedinstven je međunarodni filmski festival koji je 2003. godine pokrenuo redatelj i direktor fotografije Vedran Šamanović. U proteklih jedanaest izdanja festivala prikazano je više od 400 filmova u službenoj konkurenciji iz preko četrdeset zemalja svijeta. Festival promovira kreativnost i inovativnost unutar zadanog okvira jednog kadra, a otvoren je svim autorskim stavovima i profilima. Bilo da dolaze iz filmskih krugova ili iz srodnih vizualnih umjetnosti…

23 filma iz Službene konkurencije natječu se za Grand Prix

U ovogodišnjoj Službenoj konkurenciji sudjeluju 23 filma pristigla iz 16 zemalja svijeta, od čega je 20 kratkometražnih te tri dugometražna: Lude 20-e (2021.) francuske redateljice Elisabeth Vogler, Svjetla grada (2020.) njemačkog redatelja Maltea Wirtza i Tajna sreće (2021.) indijskog redatelja Don Palathara. U konkurenciji za Grand Prix našao se i kratkometražni film Visoki kriteriji (2022.) hrvatske redateljice Tanje Dabo.

Inače, kako bi se mogli natjecati za službenu festivalsku nagradu, o kojoj ove godine odlučuje žiri u sastavu Moretea Fereidouni (Iran), Tanja Lacko (Hrvatska) i Tomislav Šoban (Hrvatska), filmovi od trenutka uključivanja do trenutka isključivanja kamere moraju biti snimljeni u jednom kadru te ne smiju sadržavati nikakve montažne spone.

Almost One program za filmove koji nisu zadovoljili kriterije koje nameće One Take Film Festival

Filmovi koji ne odgovaraju u potpunosti strogim pravilima zadanog okvira jednog kadra bit će prikazani u Almost One programu. A u njemu se ove godine našlo šest filmskih djela: Tragajući za Bijelim konjem iz Uffingtona (2020.) redatelja Andrewa Norrisa, turski film Odraz (2022.) redatelja Ulaşa Zorle, japanski film Nakon beskrajne dvije minute (2020.) redatelja Junte Yamaguchija te film Satori (2022.) britanske redateljice Chloe Tam. U programu se našao i film Sretni zajedno (2021.) redateljice Sofije Kondylia te grčki film Despotova palača u arheološkom nalazištu Mystras (2022.) redateljice Ifigenije Dimitriou.

U novoj programskoj kategoriji Black and White na rasporedu je jedanaest kratkometražnih filmova od čega su dva hrvatska. To su Spasio me jedan Francuz (2022.) redatelja Siniše Bulajića i Ulazak vlaka u stanicu (2018.) Zvonimira Rumboldta. Sanja Šamanović, umjetnička direktorica festivala, istaknula je kako je nova programska kategorija nastala u svjetlu prisjećanja na neka prošla vremena. “Jedan kadar i crno bijela fotografija. Može li u takvim uvjetima više doći do izražaja autorska kreativnost?”, rekla je Sanja. Uz spomenute tradicionalne programe posjetitelji će moći pogledati i novi program One Way Out, kao i program okrenut recentnim događanjima. To je One For Her koji je posvećen ženama.

One Take Film Festival je od prošle, 2021. godine, s bijenalnog izdanja prešao u godišnju manifestaciju, nastavno na pozitivne kritike i izuzetno veliki broj gledatelja. Kao i proteklih izdanja ulaz na sve festivalske projekcije je besplatan. Detaljan raspored projekcija možete pronaći na službenoj mrežnoj stranici Festivala na adresi onetakefilmfestival.com.

Tagged