umjetnički projekt "okolo" / zagreb 2019

Okolo – umjetnički street art projekt na 25 lokacija u centru Zagreba

I ovoga ljeta, od 17. kolovoza do 1. rujna 2019. godine, dolazi nam umjetnički projekt “Okolo”. Preko dvadeset i pet lokacija u samom centru Zagreba pretvorit će se u mjesta gdje se umjetnost spontano dotiče svakodnevice grada. Umjetnici iz različitih područja, uključujući svjetlosne instalacije, urbani zeleni dizajn, uličnu umjetnost, interaktivni dizajn i fotografiju, svojim će umjetničkim radovima u formi urbanih intervencija skrenuti pažnju na ljepotu i potencijal dobro poznatih ili pak zaboravljenih javnih prostora, istovremeno ih mapirajući u jedinstvenu gradsku šetnju u kojoj baš svatko može naići na komad umjetnosti, iznenaditi se, a katkada i nasmijati.

Događanja u prvom tjednu

Već prvog vikenda umjetnički projekt Okolo vas poziva na nesvakidašnje umjetničke šetnje Zagrebom, a prvi ovogodišnji susret s umjetnošću zakazan je u subotu, 17. kolovoza u podne, na Trgu bana Josipa Jelačića, Ilici i Margaretskoj ulici, gdje ćete među prvima moći pogledati kroz objektiv Toše Dabca. Usput se ne zaboravite i zaljuljati u prolazu kroz koji nikada ne prolazite, sakrivenom između Bakačeve i Cesarčeve ulice. U nedjelju na Zakmardijevim stubama pronađite jedan malo drugačiji jumbo plakat i pomirišite biljke koje rastu iz betona na pet, još uvijek tajnih, lokacija.

Tjedan započnite interaktivno igrom na platou Gradec, a u utorak pronađite ljubavnu instalaciju pored Uspinjače i uhvatite male skrivene vunene intervencije u igri s gradskim prostorima u Tomićevoj i Habdelićevoj ulici, na Zakmardijevim stubama i Strossmayerovom šetalištu te u parku Grič.

Srijedu pak rezervirajte za lov balona po Vlaškoj i duhovite ulične minijature koje će se skrivati posvuda po gradu. Knjižnica na drvetu čeka vas od četvrtka na Vranicanijevoj poljani, dok će u petak na pročelju zgrade u Palmotićevoj ulici osvanuti najmanje jedan Spavajući div. Za vikend naletite na skulpturu tamo gdje ju najmanje očekujete i pripremite se za novi tjedan pun iznenađenja na svakom uglu.

Događanja u drugom tjednu

Drugi tjedan događanja na zagrebačke ulice donosi nove umjetničke priče – keramičke minijature Maše Barišić, anti-stress plakat Pavla Kuharića, skulpturu od svile Ide Blažičko, veliki podni mural Borisa Bare, zelenu interaktivnu intervenciju Botanika i svjetlosnu landscape instalaciju Javiera Riere.

Šetnju tijekom drugog tjedna u potrazi za novim urbanim intervencijama započnite u Tomićevoj ulici gdje će vam se pogled zaplesti u skulpturu od svile Blossoms Ide Blažičko. Potom se kod stepenica koje vode do Uspinjače, doslovno u prolazu, oslobodite stresa zahvaljujući Pop It instalaciji Pavla Kuharića, a u Vitezovićevoj ulici na Gornjem gradu posjetite Susjede Maše Barišić.

Ako prošećete malo izvan strogog centra grada – na igralištu iznad Dubravkinog puta čekat će vas mural Borisa Bare na koji će najbolji pogled imati ptice, dok će Botanike zazeleniti Glavni željeznički kolodvor i potaknuti vas na akciju. Petak, subotu i nedjelju navečer provedite u društvu španjolskog majstora landscape svjetlosnih instalacija Javiera Riere koji će na jedan poseban način osvijetliti krošnje parka Ribnjak.

O umjetnicima na Okolo 2019

Uz desetak domaćih umjetnika, u Zagrebu će svoj trag ove godine ostaviti i svjetski poznata imena. Francuski par Ella & Pitr na međunarodnoj street art sceni poznat je po predimenzioniranim karikaturnim likovima, španjolski umjetnik Javier Riera jedan je od majstora kada su u pitanju landscape svjetlosne instalacije, dok Australac Michael Pederson svjetsku javnost osvaja svojim humorističnim uličnim minijaturama koje postavlja na neočekivanim mjestima.

Uz već predstavljene međunarodne umjetnike, Zagreb će u sklopu ovogodišnjeg izdanja projekta osvježiti i nekolicina hrvatskih imena. Ida Blažičko, Botanike, Boris Bare, Maša Barišić, Pavao Kuharić, Mane Mei, Voona, Vitamin C i Nas dve u suradnji s Frakturom, Arhivom Tošo Dabac i Hortiartom potpisivat će zanimljiva rješenja u brojnim javnim prostorima, s ciljem skretanja pozornosti na njihovu ljepotu, posebnost i potencijal.

“Ovaj jedinstveni projekt svaku šetnju užim centrom grada pretvara u pravo malo umjetničko istraživanje Zagreba. Brojne urbane intervencije koje će niknuti tijekom kolovoza na području od Gornjeg grada do Glavnog kolodvora, spajaju uličnu umjetnost, domaću i međunarodnu kreativnu scenu te tako stvaraju svim posjetiteljima poseban doživljaj javnih gradskih prostora”, smatra direktorica TZGZ Martina Bienenfeld.

Događanje organiziraju Nas dve (Ana Mikin i Tina Kovačiček), uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba. Ostali partneri projekta su: Francuski institut, Veleposlanstvo Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj, Air France, Erste&Steiermärkische Bank, Floraart, JUB i Arhiv Tošo Dabac / Muzej suvremene umjetnosti / Grad Zagreb.

Prošlogodišnji projekt Okolo 2018

U suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, prošle je godine održano prvo izdanje umjetničkog projekta Okolo, koji je malim intervencijama u samo tkivo grada oživio niz javnih gradskih prostora.

Crveni tepih do Gornjeg grada, kumica na stepenicama Dolca, živopisni likovi u igri s urbanim elementima i biljke koje sviraju na dodir – samo su neke od zanimljivih intervencija kojima je Okolo već oduševio građane i turiste.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged