okolo2019

Okolo – umjetnički street art projekt na 25 lokacija u centru Zagreba

I ovoga ljeta, od 17. kolovoza do 1. rujna 2019. godine, dolazi nam umjetnički projekt Okolo. Preko dvadeset i pet lokacija u samom centru Zagreba pretvorit će se u mjesta gdje se umjetnost spontano dotiče svakodnevice grada. Umjetnici iz različitih područja, uključujući svjetlosne instalacije, urbani zeleni dizajn, uličnu umjetnost, interaktivni dizajn i fotografiju, svojim će umjetničkim radovima u formi urbanih intervencija skrenuti pažnju na ljepotu i potencijal dobro poznatih ili pak zaboravljenih javnih prostora, istovremeno ih mapirajući u jedinstvenu gradsku šetnju u kojoj baš svatko može naići na komad umjetnosti, iznenaditi se, a katkada i nasmijati.

Događanja u prvom tjednu

Već prvog vikenda umjetnički projekt Okolo vas poziva na nesvakidašnje umjetničke šetnje Zagrebom, a prvi ovogodišnji susret s umjetnošću zakazan je u subotu, 17. kolovoza u podne, na Trgu bana Josipa Jelačića, Ilici i Margaretskoj ulici, gdje ćete među prvima moći pogledati kroz objektiv Toše Dabca. Usput se ne zaboravite i zaljuljati u prolazu kroz koji nikada ne prolazite, sakrivenom između Bakačeve i Cesarčeve ulice. U nedjelju na Zakmardijevim stubama pronađite jedan malo drugačiji jumbo plakat i pomirišite biljke koje rastu iz betona na pet, još uvijek tajnih, lokacija.

Tjedan započnite interaktivno igrom na platou Gradec, a u utorak pronađite ljubavnu instalaciju pored Uspinjače i uhvatite male skrivene vunene intervencije u igri s gradskim prostorima u Tomićevoj i Habdelićevoj ulici, na Zakmardijevim stubama i Strossmayerovom šetalištu te u parku Grič. Srijedu pak rezervirajte za lov balona po Vlaškoj i duhovite ulične minijature koje će se skrivati posvuda po gradu. Knjižnica na drvetu čeka vas od četvrtka na Vranicanijevoj poljani, dok će u petak na pročelju zgrade u Palmotićevoj ulici osvanuti najmanje jedan Spavajući div. Za vikend naletite na skulpturu tamo gdje ju najmanje očekujete i pripremite se za novi tjedan pun iznenađenja na svakom uglu.

Događanja u drugom tjednu

Drugi tjedan događanja na zagrebačke ulice donosi nove umjetničke priče – keramičke minijature Maše Barišić, anti-stress plakat Pavla Kuharića, skulpturu od svile Ide Blažičko, veliki podni mural Borisa Bare, zelenu interaktivnu intervenciju Botanika i svjetlosnu landscape instalaciju Javiera Riere.

Šetnju tijekom drugog tjedna u potrazi za novim urbanim intervencijama započnite u Tomićevoj ulici gdje će vam se pogled zaplesti u skulpturu od svile Blossoms Ide Blažičko. Potom se kod stepenica koje vode do Uspinjače, doslovno u prolazu, oslobodite stresa zahvaljujući Pop It instalaciji Pavla Kuharića, a u Vitezovićevoj ulici na Gornjem gradu posjetite Susjede Maše Barišić.

Ako prošećete malo izvan strogog centra grada – na igralištu iznad Dubravkinog puta čekat će vas mural Borisa Bare na koji će najbolji pogled imati ptice, dok će Botanike zazeleniti Glavni željeznički kolodvor i potaknuti vas na akciju. Petak, subotu i nedjelju navečer provedite u društvu španjolskog majstora landscape svjetlosnih instalacija Javiera Riere koji će na jedan poseban način osvijetliti krošnje parka Ribnjak.

O umjetnicima na Okolo 2019

Uz desetak domaćih umjetnika, u Zagrebu će svoj trag ove godine ostaviti i svjetski poznata imena. Francuski par Ella & Pitr na međunarodnoj street art sceni poznat je po predimenzioniranim karikaturnim likovima, španjolski umjetnik Javier Riera jedan je od majstora kada su u pitanju landscape svjetlosne instalacije, dok Australac Michael Pederson svjetsku javnost osvaja svojim humorističnim uličnim minijaturama koje postavlja na neočekivanim mjestima.

Uz već predstavljene međunarodne umjetnike, Zagreb će u sklopu ovogodišnjeg izdanja projekta osvježiti i nekolicina hrvatskih imena. Ida Blažičko, Botanike, Boris Bare, Maša Barišić, Pavao Kuharić, Mane Mei, Voona, Vitamin C i Nas dve u suradnji s Frakturom, Arhivom Tošo Dabac i Hortiartom potpisivat će zanimljiva rješenja u brojnim javnim prostorima, s ciljem skretanja pozornosti na njihovu ljepotu, posebnost i potencijal.

“Ovaj jedinstveni projekt svaku šetnju užim centrom grada pretvara u pravo malo umjetničko istraživanje Zagreba. Brojne urbane intervencije koje će niknuti tijekom kolovoza na području od Gornjeg grada do Glavnog kolodvora, spajaju uličnu umjetnost, domaću i međunarodnu kreativnu scenu te tako stvaraju svim posjetiteljima poseban doživljaj javnih gradskih prostora”, smatra direktorica TZGZ Martina Bienenfeld.

Događanje organiziraju Nas dve (Ana Mikin, Tina Kovačiček), uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba. Ostali partneri projekta su: Francuski institut, Veleposlanstvo Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj, Air France, Erste&Steiermärkische Bank, Floraart, JUB i Arhiv Tošo Dabac / Muzej suvremene umjetnosti / Grad Zagreb.

Prošlogodišnji projekt Okolo 2018

U suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, prošle je godine održano prvo izdanje umjetničkog projekta Okolo, koji je malim intervencijama u samo tkivo grada oživio niz javnih gradskih prostora.

Crveni tepih do Gornjeg grada, kumica na stepenicama Dolca, živopisni likovi u igri s urbanim elementima i biljke koje sviraju na dodir – samo su neke od zanimljivih intervencija kojima je Okolo već oduševio građane i turiste.

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - -

1 thought on “Okolo – umjetnički street art projekt na 25 lokacija u centru Zagreba

Comments are closed.