okolo zagreb / 2021.

Okolo 2021 – u umjetničkoj šetnji Gradom razgledajte street art instalacije

I ove, 2021. godine, manifestacija “Okolo” nastavlja s umjetničkim iznenađenjima koja uljepšavaju (u)lice grada. “Okolo” stvara atmosferu optimizma u ovim izazovnim vremenima i poziva građane “da kroz umjetnost nanovo otkriju svoj grad”.

Od 20. do 30. kolovoza 2021. godine svi su pozvani da se zapute u umjetnički obilazak grada. Razgledajte niz prostorno-specifičnih instalacija i street art intervencija s potpisom domaćih kreativnih snaga. Postavljajući umjetničke projekte u gradski krajolik, “Okolo” oživljava javne prostore i pretvara ih u mjesta gdje se umjetnost spontano dotiče svakodnevice grada. U prvi plan stavlja lokalne umjetnike i njihov osobni doživljaj i viziju grada, istovremeno približavajući suvremenu umjetnost široj publici.


Privremene prostorno-specifične instalacije i street art intervencije koje ove godine možete pronaći Okolo po gradu, potpisuju razni umjetnici. To su mladi kipari Matej Vuković i Manuela Pauk, multimedijalna umjetnica Anja Leko, ulični umjetnik Boris Bare, kiparica Helena Ohnjec, dizajnerica Iva Capak i dizajnerski kolektivi The All, klasja&zita te Stella Beloš i Iva Peručić.

Umjetničku šetnju “Okolo” započnite u Obrtničkom prolazu gdje vas simbolično dočekuju zlatne ruke (The All)

Na putu prema Gornjem gradu, u prolazu prema Zakmardijevim stubama otkrijte kako izgleda novi-stari Crveni tepih (Boris Bare). Ili pak što se skriva iza zastora koji se podiže (Manuela Pauk) u Kamenitoj ulici. U labirintu na platou Gradec riješite Zagonetku budućnosti (klasja&zita) pa u Parku Bele IV. odmorite glavu Među oblacima (Matej Vuković).

Na Strossmayerovom šetalištu sretnite Akrobatkinje (Helena Ohnjec) koje prave društvo Matošu. Na Katz Platzu, u prolazu kod Tomićevih stuba, neobičnu bandu mačaka (Anja Leko). Na samom kraju obilaska, u parku Tuškanac uskočite u mrežu za odmor i postanite Promatrač drveća. Cijelim putem pažljivo gledajte kuda hodate i možda naletite i na sjajne minijature Ive Capak koje će krasiti 17 mini lokacija.

Umjetnički projekt pokrenule su 2018. godine “Nas dve”, tj. Ana Mikin i Tina Kovačićek

Pjevajuća šuma u Parku Bele IV., vuneno srce koje je postalo simbolom oporavka Zagreba nakon potresa, crveni tepih do Gornjeg grada… Tu je i skulptura od svile u Tomićevoj, veliki podni mural na igralištu iznad Dubravkinog puta, svjetlosna instalacija u krošnjama parka Ribnjak, kumica na stepenicama Dolca, spavajući div u Petrinjskoj, simpatične ulične minijature u igri s urbanim elementima, biljke koje sviraju na dodir…

To su samo su neke od zanimljivih intervencija kojima je Okolo već obogatio zagrebačke ulice i oduševio Zagrepčane i turiste. Prošećite umjetničkom stranom Zagreba i pronađite ih u šetnji gradom po crvenoj okrugloj oznaci. Intervencije možete pratiti i na Facebook stranici manifestacije.

Tagged