ljeto kada sam naučila letjeti I 2022. I klara hrvanović

Obiteljski hit-film “Ljeto kada sam naučila letjeti” došao u zagrebačka kina!

U zagrebačkim kinima krenulo je prikazivanje dugo očekivanog obiteljskog hit-filma “Ljeto kada sam naučila letjeti”! Glavna junakinja filma je dvanaestogodišnja Sofija pred kojom je naizgled najdosadnije ljeto ikada. Naime, ona ljeto mora provesti s bakom (Olga Odanović) na otoku Hvaru i to kod bakine sestre (Snježana Sinovčić) koju Sofija nikada nije upoznala.

Sofiji, željnoj zabave i provoda tako prijeti ljetovanje bez interneta i bez društva. Ali Hvar, idiličan jadranski otok, cool ekipa, prvi poljubac i razotkrivena obiteljska tajna pretvorit će ga u nezaboravnu ljetnu avanturu!


U ulozi Sofije koja na Hvar dolazi iz Beograda je Klara Hrvanović. A njene nove prijatelje, djecu s Hvara, igraju Splićanin Luka Bajto, Zadranka Ema Kereta Rogić te Domina Ančić i Domagoj Ostoja. Sporedne muške uloge pripale su Žarku Lauševiću i Frani Lasiću.

Obiteljski kino-hit filmski je scenarij prema istoimenom romanu Jasminke Petrović

Roman je u scenarij pretočila mlada scenaristica Ljubica Luković. Film je režirao Radivoje Andrić, redatelj kojeg pamtimo po uspješnim filmovima Munje i Kad odrastem bit ću Kengur. Dodajmo da su producenti filma bili Maja Popović Milojević i Milana Stojanovića, a izdan je u distribuciji Zagreb film festivala. Fotografiju filma potpisuje Dušan Joksimović, montažer je Dejan Urošević, dok je skladatelj Vasil Hadžimanov. Za scenografiju je bila zadužena Tajana Čanić Stanković, a za kostimografiju Momirka Bailović.

Film je ovjenčan Nagradom najboljeg europskog filma za djecu na međunarodnom festivalu BUFF u Švedskoj. Na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu osvojio je najvišu ocjenu publike (4,87) od svih filmova prikazanih u domaćoj i međunarodnoj konkurenciji, a glumica Snježana Sinovčić nagrađena je Zlatnom arenom za najbolji hrvatski doprinos u manjinskoj koprodukciji. Na Giffoni Film Festivalu u Italiji film je osvojio Nagradu za brigu o okolišu, a upravo sudjeluje i u programu za djecu i tinejdžere na 75. Locarno film festivalu, jednom od 15 festivala A-kategorije na svijetu.

Film Ljeto kada sam naučila letjeti gotovo je u cijelosti snimljen na otoku Hvaru. Snimalo se u Starom Gradu, Vrboskoj, Dolu i Jelsi. Film je snimljen u produkciji glavnog producenta Sense Production iz Srbije i koproducenata – hrvatske Kinorame, bugarskog Art Festa i slovačke kuće Silverart. Projekt su podržali Hrvatski audiovizualni centar i Eurimages. Dodajmo da ga je do sada pogledalo više od 200.000 kino gledatelja! Više o filmu doznajte na mrežnim stranicama IMDB-a.

VIDEO TRAILER: Ljeto kada sam naučila letjeti

Tagged