festival tolerancije i unhcr hrvatska preporučuju - 2020

Novi je program na društvenim mrežama: Festival tolerancije i UNHCR Hrvatska preporučuju

Pobjednik prestižnog festivala u Sundanceu, zapanjujući dokumentarac i primjer terenske reportaže koja ostavlja bez daha, “Zadnji u Alepu”, režisera Ferasa Fayyada, prati međunarodno priznate “Bijele kacige”, organizaciju običnih građana koji prvi hrle prema eksplozijama u nadi da će spasiti živote svojih sugrađana.

Film smo imali prilike pogledati na 12. Festivalu tolerancije, a nudi se putem Restartove akcije Doku – izolacija. Prvi je to film koji će biti podijeljen 6. travnja 2020. godine u sklopu novog programa Festival tolerancije i UNHCR Hrvatska preporučuju… na online platformama Festivala Tolerancije – Facebook Fan Pageu, Instagramu i Twitteru.

Svakog ponedjeljka, srijede i petka Festival tolerancije i UNHCR Hrvatska preporučit će vam naslove filmova s tematikom o izbjeglicama, ukupno njih dvadesetak.

“Danas više nego ikada znamo koliko znači dom. Mjesto sigurnosti, utjehe, intimnosti i sreće. Brojni ljudi, njih sedamdeset milijuna u cijelom svijetu, nemaju dom. Korona virus i jaki potres u Zagrebu su ih istisnuli iz medija, no oni nisu nestali. Dapače. U suradnji s UNHCR-om donosimo filmske prijedloge za naše duge dane u izolaciji koji se na emotivan način bave pitanjem izbjeglica i izbjeglištva u nadi da će solidarnost i empatija koji su nam sada svima više nego potrebni, ojačati i naći put u naše društvo”, rekla je Nataša Popović, direktorica Festivala Tolerancije.

Svakodnevni je život potpuno stao, ali ratovi i proganjanje nisu prestali. I dok se cijeli svijet ujedinio u borbi protiv korona virusa, ljudi i dalje bježe iz svojih domova u potrazi za sigurnošću. Mjere koje su neke zemlje usvojile mogle bi u potpunosti onemogućiti pristup pravu na azil, stoga ne smijemo zaboraviti na one koji bježe od rata i proganjanja, poručuju iz UNHCR-a.

“Najgore krize zahtijevaju ono najbolje od čovječanstva. Baš kao i svima nama, solidarnost i suosjećanje sada su i izbjeglicama potrebniji nego ikad prije.”, rekao je Giuseppe Di Caro, predstavnik UNHCR-a u Hrvatskoj.

Ciklus će, u srijedu, 8. travnja, nastaviti nagrađivani filma Uvoz, redateljice Ene Sendijarević, premijerno prikazan u Cannesu 2016. godine. Okosnicu radnje čini mlada bosanska izbjeglička obitelj koja završava u malom nizozemskom selu nakon što im je odobrena zaštita 1994. godine. Jedna apsurdna situacija sustiže drugu dok od novog svijeta pokušavaju stvoriti svoj dom.

U petak, 10. travnja, Festival tolerancije i UNHCR Hrvatska preporučuju film Borders kojeg potpisuje Mathangi “Maya” Arulpragasam, globalno poznata kao M.I.A., glazbenica i aktivistica koja svojim radom kontinuirano upozorava na probleme izbjeglica. Ništa čudno s obzirom da je i sama bila izbjeglica. Vizualno atraktivan, provokativan spot za pjesmu Borders baš odgovara kraju tjedna i online partyjima i druženjima kroz koje susrećemo prijatelje.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - -