norveška kraljeva garda I 2022.

Norveška kraljeva garda po prvi puta gostuje u Hrvatskoj s čak 130 članova orkestra i vojnika

U partnerstvu s Hrvatskom vojskom, svjetski poznata Norveška kraljeva garda održat će pokazne vježbe i mimohode u Splitu i Zagrebu. Norveška kraljeva garda, poznata po izvedbama s kombinacijom glazbe i pokaznih vježbi, po prvi puta gostuje u Hrvatskoj s čak 130 članova orkestra i vojnika. Garda će razveseliti i oduševiti gledatelje svojim vještinama rukovanja i bacanja oružja, pucanja, marširanja, pjevanja i sviranja.

Prvi nastup Garda ima u petak, 3. lipnja 2022. godine u Splitu i to na Gradskoj rivi. Pokazna vježba i mimohod započinju u 16 sati, a trajat će 30 minuta. Zagreb, glavni grad Hrvatske, ugostiti Gardu idućeg dana, u subotu, 4. lipnja i to čak na dvije lokacije.

Garda nastupa u Zagrebu 4. lipnja u 11 sati!

Prvo će se ujutro od 11 sati na Trgu bana Josipa Jelačića održati zajednička smotra Hrvatske vojske i Norveške kraljeve garde. Garda će prije okupljanja na Trgu održati mimohod od Zrinjevca, preko Tesline ulice i Cvjetnog trga sve do Trga. Poslijepodne istog dana od 18 sati Garda će održati mimohod parkom Maksimir uz pokaznu vježbu na livadi iza Vidikovca. Norveško veleposlanstvo je za tu prigodu osiguralo hrvatske i norveške zastavice koje će se podijeliti gledateljima.

Svi događaji su besplatni i primjereni za djecu. Međutim, napominjemo da će tijekom vježbe biti ispaljeni ćorci! Također, svi sudionici koji objave svoje snimke ili fotografije s događaja na Twitteru, Instagramu, Facebooku ili TikToku pod oznakom #norwayincroatia sudjeluju u kreativnom nagradnom natječaju.

Ovo je prvi puta da svjetski poznata garda gostuje u zemlji i prvi puta da će strana vojska nastupati na javnim površinama u Hrvatskoj. Gostovanje je rezultat kontinuirane i uspješne suradnje Hrvatske i Norveške vojske u okviru NATO saveza. Više informacija doznajte na mrežnim stranicama norveškog veleposlanstva na adresi norway.no/en/croatia. Dodajmo da ukoliko se nećete moći pridružiti događajima. iste ćete moći pratiti uživo u prijenosu na YouTube kanalu veleposlanstva.

Video: Norveška kraljeva garda dolazi u Hrvatsku!

Tagged