noć muzeja 2023

Noć muzeja 2023 u zagrebačkom Arheološkom muzeju i Galeriji AMZ

Noć muzeja 2023. godine održat će se u petak, 27. siječnja i to od 18 do 1 sat. A Arheološki muzej u Zagrebu je za tu priliku za publiku pripremio program sa stvarnim i virtualnim sadržajima. Tako se organiziraju dvije izložbe na prvom katu Arheološkog muzeja te jedna izložba u Galeriji AMZ u ulici Pavla Hatza na broju 6. Također, tu su i popusti u Suvenirnici i webshopu Muzeja te virtualni sadržaji na mrežnim stranicama muzeja.


U Arheološkom muzeju u Zagrebu na prvom katu posjetitelji mogu razgledati dvije izložbe. Izložba Lobor – ranosrednjovjekovno središte moći, 20 godina arheoloških istraživanja predstavlja rezultate arheoloških istraživanja koja se na lokalitetu Lobor – Majka Božja Gorska. Dodajmo da se istraživanja na tom lokalitetu pod vodstvom dr. sc. Krešimira Filipca provode od 1998. godine. Uz nju, tu je i izložba plakata Priča o Haninom kovčegu, postavljena u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta koji se obilježava 27. siječnja. Dodajmo da zbog tekuće obnove Muzeja nije moguće razgledati stalni postav.

Noć muzeja u Galeriji AMZ uz izložbu “Bestiarium Antiquum”

Ova izložba prezentira predmete iz fundusa Arheološkog muzeja u Zagrebu. A mahom prikazuje one predmete koji nikada nisu bili izlagani niti publicirani u stručnoj literaturi. Predmeti su predstavljeni kroz prizmu namjene, dekoracije, zoomorfnog simbolizma i šireg kulturno-religioznog konteksta. Tu su i vizuali izložbe koji nude širi pogled na odnos antičkog čovjeka prema životinjama.

Na mrežnim stranicama muzeja na adresi amz.hr u Noći muzeja 2023 u AMZ VIRTUALNOM MUZEJU za posjetitelje su dostupni razni sadržaji. Virtualna šetnja stalnim postavom, 3D modeli arheoloških predmeta i virtualne izložbe od kojh izdvajamo one nastale u 2022. godini. A to su SEMPER FIDELIS – kućni ljubimci u antici, 3D priča – idemo u pustolovinu i Virtualni stari egipat. U AMZ virtualnom muzeju također se mogu razgledati filmovi i vizualizacije pretpovijesnih krajolika Viškovaca i Kaptola i rutu Put neandertalaca u Hrvatskoj, kao i vodiči kroz stalni postav, projekt Zagreb dok ga još ni bilo, zanimljivosti iz numizmatike i zabava za najmlađe.

Zanima li Vas egiptologija? Na pravom ste mjestu!

U edukativnom dijelu mrežnih stranica Muzeja novost je dio posvećen egiptologiji. Na njemu posjetitelji mogu saznati i naučiti osnove egiptologije koja uključuje povijest, kronologiju, zemljopis, imena bogova i mjesta, o jeziku i hijeroglifima kao i o mitologiji. Također, možete doznati i ponešto o Egiptu u Zagrebu te pročitati razne znanstvene članke i posjetiti zanimljive linkove. Više o ovoj izložbi doznajte na mrežnim stranicama na adresi amz.hr/hr/edukacija/egiptologija.

U Suvenirnici Arheološkog muzeja u Zagrebu u Noći muzeja 2023, dakle tijekom petka, 27. siječnja od 18 do 1 sat, odobrit će se popust od 20% na publikacije u nakladi AMZ-a i suvenire vlastite proizvodnje. A u webshopu muzeja na stranici amz-shop.hr Arheološkog muzeja u Zagrebu u povodu Noći muzeja 2023. , u petak i subotu, 27. i 28. siječnja, vrijedit će popust od 20% na publikacije u nakladi AMZ-a i suvenire vlastite proizvodnje.

Tagged