Nobel na IRB-u 2019

Nobel na IRB-u: Popularno – znanstveno predavanje “Razvoj litij-ionske tehnologije”

Ovogodišnja Nobelova nagrada za kemiju pripala je Stanleyu Whittinghamu, Johnu Goodenoughu i Akiri Yoshini za razvoj litij-ionske baterije, tehnologije bez koje bi danas svakodnevica bila nezamisliva. Stanley Whittingham i John Goodenough su svoj najveći doprinos dali u području razvoja katodnih materijala titanijevog disulfida i kobaltovog oksida, dok je Akiri Yoshino prepoznao potencijal naftnog koksa kao anodnog materijala litij-ionskih baterija.

Nobelova nagrada predstavlja jedno od najznačajnijih svjetskih priznanja pojedincima ili organizacijama za postignuća u različitim područjima ljudskog djelovanja. IRB desetljećima razvija sve glavne pravce prirodnih znanosti i njeguje akademski duh te je stoga pravo mjesto na kojem se ova otkrića trebaju na pristupačan način predstaviti javnosti.

Jubilarni deseti ciklus popularno – znanstvenih predavanja povodom dodjele Nobelovih nagrada za prirodne znanosti na Institutu Ruđer Bošković (IRB) ove godine otvara dvojac iz tvrtke Rimac Automobili Nino Babojeli i Ena Peričić.

Predavanje na temu Razvoj litij-ionske tehnologije povodom ovogodišnje Nobelove nagrade za kemiju održat će se u dvorani 3. krila Instituta Ruđer Bošković (Bijenička 54) u srijedu, 30. listopada 2019. godine s početkom u 15.15 sati.

O predavanju o litij-ionskim baterijama

Litij-ionske baterije su se od svoje komercijalizacije potpuno integrirale u svakodnevni život, a danas ih nalazimo u širokom spektru proizvoda, od potrošačke elektronike i medicine pa sve do prijevoznih sredstava (električnih vozila).

Kako električna vozila nailazile na sve veću prihvaćenost u sektoru putničkog prijevoza i inovativni elektrifikacijski projekti pokreću razvoj javnog prijevoza na električni pogon, uloga litij-ionskih baterija u budućnosti sigurno će postati još veća.

Ovogodišnju Nobelovu nagradu za kemiju predstavit će Ena Peričić i Nino Babojelić iz tvrtke Rimac Automobili te objasniti primjenu litij-ionske tehnologije u današnjem svijetu.

Ena Peričić je diplomirala primijenjenu kemiju na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu. U Rimac Automobilima se kao studentica zaposlila 2017. godine, gdje i danas radi kao kemijski inženjer u odjelu istraživanja i razvoja litij-ionskih baterija.

Nino Babojelić je zvanje inženjera elektrotehnike stekao na Tehničkom Veleučilištu u Zagrebu. U Rimac Automobilima se zaposlio 2016. godine kao razvojni inženjer, a danas je voditelj odjela testiranja baterija i baterijskih sustava.

O predavanju Nobel na IRB-u

Ciklus popularno – znanstvenih predavanja Nobel na IRB-u održava se već desetu godinu zaredom. Cilj ciklusa je upoznati širu javnost sa znanstvenim otkrićima za koja su dodijeljene Nagrade te ih zainteresirati za znanstvena istraživanja na kojima rade hrvatski znanstvenici.

Institut Ruđer Bošković se nalazi u Bijeničkoj ulici 54 u Zagrebu.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - - - -