neprijatelj naroda - henrik ibsen - zkm 2021

Neprijatelj naroda – premijera predstave pisca Henrika Ibsena u ZeKaEm-u

Zagrebačko kazalište mladih najavljuje premijeru predstave “Neprijatelj naroda”, autora slavnog pisca Henrika Ibsena, a u režiji i adaptaciji Ivana Penovića.

Premijera predstave je na rasporedu u subotu, 6. veljače 2021. godine s početkom u 20 sati. Reprizne izvedbe će biti održane 7., 9., 10., 20. i 21. veljače. U predstavi glume Jasmin Telalović, Anđela Ramljak, Ewelina Pankowska, Pjer Meničanin, Jan Sobolewski, Adrian Pezdirc, Frano Mašković, Tenzin Kolsch, Claudia Korneev i Ugo Korani, a više informacija o ZKM-u doznajte na njihovim mrežnim stranicama.

Kao jedan od najvažnijih klasika dramske literature, Neprijatelj naroda, drama Henrika Ibsena, spada u one naslove koji već na prvi pogled privlače pažnju i postavljaju brojna pitanja.

Široko poznati narativ o pojedincu koju se suprotstavlja duboko korumpiranom sustavu, a koji zadire i u samu njegovu obitelj, prije svega tematizira ukotvljenost u ritualnost sistema, ali i način na koji se vlastitim samoprijegornim angažmanom može raditi na dobrobiti zajednice u trenutku u kojem se poništava vlastita vrijednost, a sve u službi promoviranja vrijednosti samog kolektiva.

U vrijeme nastanka, “Neprijatelj naroda” bio je autorov odgovor na malograđansku recepciju njegove drame “Sablasti”

Vrijeme je samo potvrdilo kako beskrupuloznost unutarnjeg mehanizma vlasti ne popušta s vremenom, nego upravo suprotno, svoje manifestacije pronalazi u svim segmentima društva.

Ibsenovska borba pojedinca protiv sustava, na taj način postaje prostorom aktualnih propitivanja naših osobnih borbi, konformizama, povremenih predaja ali i neodustajanja. S druge strane, dramaturški i izvedbeni postupak Ivana Penovića izrazito je otvoren za različita upisivanja u prostor dramaturgije klasičnog komada poput Ibsenovog, pri čemu će njegovo čitanje klasika istovremeno biti dijalog s jednim od temelja dramske literature, ali i njegova hrabra interpretacija, koja će u svom izrazu slijediti sve one elemente svježe zaigranosti i ludizma koje pronalazimo i u ostalim, često nagrađivanim i rado gledanim autorskim projektima ovog mladog umjetnika poput primjerice predstava Katalonac (Teatar &td) ili Flex (KunstTeatar).          

Izazovi vremena u kojem trenutačno živimo mnogi su i bremeniti

Posljedice niza potresa koji su pogodili čitavu Hrvatsku, a onda i Zagreb te pandemija koja i dalje predstavlja aktivnu ugrozu, sve više nagrizaju sociološku strukturu našeg društva, stvarajući osjećaj tjeskobe i zabrinutosti za budućnost.

Slika je to unutarnjeg svijeta jednog društva koje zapravo u svom punom intenzitetu prokazuje i sam Ibsen svojom dramom Neprijatelj naroda, pri čemu se razmišljanje o zajedničkoj dobrobiti zaista nameće kao temeljna paradigma na kojoj se upisuje prolazna ocjena kako svakoga od nas pojedinačno, tako i društva u cjelini.

Uz to, važno je napomenuti da je Neprijatelj naroda redatelju Ivanu Penoviću prva režija cjelovečernjeg dramskog naslova u ovom kazalištu, čime ZKM ponovno pokazuje programsku smjernicu aktivne podrške mladim autorima, koji na našim pozornicama pronalaze prostor za istraživanje, razvoj i afirmaciju. (Tomislav Zajec)

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - - - - -