predstava "kaspar" - teatar itd zagreb - 2022.

Nakon 52 godine predstava “Kaspar” Petera Handkea ponovno igra u teatru ITD!

Premijera predstave “Kaspar” autora Petera Handkea održat će se u petak, 25. ožujka 2022. godine u 20 sati. Predstava koju režira Hrvoje Korbar igra u Velikoj dvorani &TD-a. Ulaz na predstavu je isključivo s pozivnicom, dok se reprizne izvedbe održavaju 26. i 27. ožujka, također u 20 sati.


Sve što se veže uz personu Kaspara Hausera obavijeno je određenom dozom zagonetnosti. Rođenje mu je nepoznato, a smrt tajanstvena. Možda je upravo zato inspirirao brojna umjetnička djela, a među njima su i Herzogov film ili Handkeova drama. A ona je postala i jednom od kultnih predstava Teatra &TD, u režiji Vladimira Gerića s Ivicom Vidovićem u naslovnoj ulozi iz 1970. godine.

Kaspar je znao izgovoriti samo jednu rečenicu

On se podvrgava procesu socijalizacije kroz koji ulazi u jezik te posljedično i u društvo. No, Handke ne portretira njegov dokumentarni put. On ukazuje na manipulativna svojstva jezika kao okoline koja oblikuje individuu na način kako bi ona što više “odgovarala” samom društvu. Kaspar tako postaje model jedne ljudske sudbine koja pokazuje do koje je mjere društvo u stanju modelirati kako bi zadovoljilo vlastite potrebe.

Predstava je insipirirana dramaturškim silnicama internetskog bespuća. Tu su ulančavanja novih tabova i neprestano izmicanje pažnje. A tu je i sveprisutni ready-made jezik koji ovog Kaspara smješta u samo središte procesa učenja satkanog od jezičnih manipulacija, ispražnjenih fraza i izjednačavanja informativne kvantitete s kvalitetom. Predstavu izvode Boris Barukčić, Lucija Dujmović, Matea Bilosnić, Andrej Kopčok i Romano Nikolić. O Peteru Handkeu doznajte više na Wikipediji.

Tagged