muzički bienalle zagreb 2021

Muzički biennale Zagreb slavi 60. rođendan koncertima od travnja do rujna

Muzički biennale Zagreb je od 1961. godine najaktivniji i najvažniji festival u Hrvatskoj u potpunosti posvećen novoj glazbi svih žanrova. Svake neparne godine, Zagreb se na 10 dana transformira u kulturni centar kojem gravitiraju ljubitelji umjetnosti i suvremene glazbe šire regije i Europe. Ove godine zbog pandemije koronavirusa organizatori su odlučili predstaviti nešto drugačiji oblik festivala.

Od travnja do rujna 2021. godine 31. muzički biennale Zagreb održat će se u četiri programska bloka – “Furioso!”, “Shifting”, “Le sacre de l été” i “Celebration”! Detaljan program festivalskih blokova još nije poznat, ali će ih već 15. ožujka predstaviti Margareta Ferek Petrić, umjetnička ravnateljica 31. Muzičkog biennala Zagreb.

Muzički Biennale Zagreb će se u takozvanom continuumu održati u četiri festivalska bloka koji su raspoređeni između travnja i rujna ove godine. Vrlo raznolik program koji se obraća publici svih godišta i žanrova bit će održan na raznim gradskim lokacijama, kao i u online formatu. Dijeljenjem na blokove se nadamo omogućiti nesmetano i sigurno održavanje festivala unatoč mjerama usred pandemije i posljedicama potresa”, rekla je umjetnička ravnateljica festivala Margareta Ferek Petrić.

Slavljeničko izdanje ovog glazbenog festivala predstavit će pluralizam skladateljskih škola, stilova i karaktera te podsjetiti na mnogobrojne etablirane skladateljske ličnosti druge polovice 20. i početka 21. stoljeća koje su ostavile nezaboravan trag u svijetu suvremene umjetnosti. Festivalskim programom preispitat će se i mogućnosti i perspektive budućnosti glazbe koja se prije svega naslanja na razvoj tehnologije i njezino implementiranje u kreativne procese.

margareta ferek petrić

Uz Margaretu Ferek Petrić programski odbor 31. MBZ-a čine Davor Hrvoj, Tomislav Oliver i Ivan Josip Skender

U program Muzičkog biennala Zagreb ove će se godine implementirati festival Jazz.hr/proljeće. Publika će na MBZ-u imati priliku poslušati čitavu lepezu djela, od solističkih koncerata pa sve do opere. MBZ nastavlja i sa skladateljskom majstorskom radionicom, koja je prvi put je održana u travnju 2019. godine.

Detalji slavljeničkog izdanja Muzičkog biennala Zagreb bit će poznati uskoro. Više informacija o festivalu možete pronaći na službenim mrežnim stranicama na adresi mbz.hr.

Video: 31. Muzički bienalle Zagreb – najava

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - -