izložba "protreseni muo: od potresa do potresa 1880-2020 - muo zagreb

MUO Zagreb: Izložba “Protreseni MUO: Od potresa do potresa 1880. – 2020.”

Velikom izložbom “Protreseni MUO: od potresa do potresa 1880. – 2020.”, posvećenoj 140. obljetnici djelovanja, koja se otvara 24. studenoga 2020. godine, Muzej za umjetnost i obrt donosi priču o svojoj povijesti, sadašnjosti i pogledu u budućnost omeđenu dvama zagrebačkim potresima 1880. i 2020. godine, njegovim stradanjem, nadom i uzdizanjem do jednog od najznačajnijih muzeja u ovom dijelu Europe.

Godinu velikih planova započetu 17. veljače 2020. obilježavanjem stotinu i četrdeset godina od osnutka Muzeja prekinuo je potres koji je 22. ožujka pogodio Zagreb.


Nekoliko mjeseci nakon stradanja, radom, upornošću i optimizmom nastavljamo realizaciju izložbenog programa pripremajući veliku izložbu znakovitog naziva Protreseni MUO. Izložba će na svojevrstan način prikazati sudbinu najvećeg hrvatskog i zagrebačkog umjetničkog muzeja u razdoblju između dvaju potresa, onog 9. studenoga 1880. i ovog nedavnog, 22. ožujka 2020. godine.

Želimo pokazati volju i snagu da, usprkos velikim oštećenjima, Muzej nastavi svojom djelatnošću na zaštiti, očuvanju i promoviranju hrvatske i europske kulturne baštine koja mu je povjerena na brigu i čuvanje.

Kroz više tematskih cjelina biti će predstavljena povijest muzeja

Kronologija uspostave muzejskih zbirki, povijest gradnje i korištenja današnje muzejske zgrade kao i istaknute povijesne činjenice i okolnosti koje su dovele do formiranja danas značajnih muzejskih i galerijskih institucija poput Moderne galerije, Etnografskog muzeja i Tehničkog muzeja Nikola Tesla čiji su početci neraskidivo vezani uz MUO.

Izložba će predstaviti nepoznatu povijest zagrebačkih muzeja, značajne hrvatske umjetnike i arhitekte te brojne druge kulturno – povijesne zanimljivosti.

Muzej poziva javnost da se pridruži u stvaranju izložbe slanjem fotografija stradalog Zagreba u potresu koji se dogodio 1880. godine ukoliko ih posjeduju te one koje su snimili 22. ožujka 2020. u teškim trenucima ponovnog stradavanja grada.

Fotografije se mogu poslati do 11. studenoga 2020. na e-mail dogadjanja@muo.hr, a žiri Muzeja za umjetnost i obrt će odabrati dvadeset najboljih koje će biti predstavljene na izložbi. Širi odabir fotografija bit će objavljen na mrežnoj stranici na adresi muo.hr i društvenim mrežama MUO.

Tagged