tomislav gotovac - performans u zagrebačkoj ilici - 1980

Multimedijski program “NOVA (NE)NORMALNOST – PROGRAMSKI VIRUS MM – KO VIDI 20” u MM centru

Prvo izdanje multimedijskog programa koji obuhvaća radove s područja filma, videa i fotografije naziva NOVA (NE)NORMALNOST – PROGRAMSKI VIRUS MM – KO VIDI 20, održat će u četvrtak, 4. lipnja 2020. godine u MM centru u 20 sati, a ulaz je besplatan! Program otvara projekcija filma “Poslije podne (Puška)” redatelja Lordana Zafranovića. Različiti povijesni, geografski, socijalno – psihološki i politički kontekst te spolno određenje, rezultira istim problemom, sukobom pojedinaca sa samima sobom i kolektivitetom društva. Program se odvija u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom. A već u četvrtak, 18. lipnja, na rasporedu je eksperimentalni film “Objekti u demontaži” i slideshow slika istoimene izložbe, autora Muzej za umjetnost i obrt svečano obilježio 140 godina postojanja. Nakon projekcije slijedi razgovor s autorom, a moderator je Vanja Babić.


“Tijekom posljednjih dvadesetak godina svi pažljiviji pratitelji medijski raznolikih, ali autorski nadasve osviještenih i koherentnih stvaralačkih strategija Željka Kipkea nisu mogli previdjeti njegovo periodički iskazivano te subverzivno tretirano problematiziranje odnosno propitivanje učinkovitosti, uloge i namjene različitih institucija što egzistiraju unutar – još dominantno tranzicijski uvjetovana – hrvatskoga društva. Počelo je, dakako, s kulturom.” (iz kataloga izložbe Objekti u demontaži – autor teksta Vanja Babić) Program se održava u suradnji s Galerijom Kranjčar.

Program IN MEMORAM TOMISLAV GOTOVAC (2010-2020) održat će se 24. lipnja, uz uvodni komentar Ivana Paića uz gostovanje Darka Šimičića, projekciju filma Kuda idemo ne pitajte (1966.) te slideshow performansa izvedenih Zagrebu. Gotovčev film problematizira ulogu pojedinca u totalitarnim sustavima, a njegovi performansi ukazuju na artističko i individualno reagiranje u odnosu na prostor grada, referirajući se pri tome i na druge umjetničke discipline. Program se održava u suradnji s Institutom Tomislav Gotovac.

FOTOGRAFSKI ESEJ – IVAN POSAVEC, program je kojim se 2. srpnja zatvara ciklus, a publika će moći pratiti slideshow fotografija iz umjetnikovog opusa. Razgovor s umjetnikom moderirat će Ivan Paić i Vanja Babić. Program je ostvaren u suradnji s Galerijom Matice hrvatske.

Svi programi počinju u 20 sati u MM centru (Studentski centar, Savska 25), a ulaz je besplatan. Urednik programa je Ivan Paić.

NOVA (NE)NORMALNOST – PROGRAMSKI VIRUS MM – KO VIDI 20, program je koji se referira na trenutnu pandemijsku atmosferu, stanje pojedinca u kontekstu grada izloženog elementarnoj nepogodi.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged