muzej suvremene umjetnosti zagreb / siječanj 2013.

MSU DAN 10 – program povodom obilježavanja 10. obljetnice MSU-a u novoj zgradi

Muzej suvremene umjetnosti u subotu, 14. prosinca 2019. godine obilježava jubilarnu, desetu godišnjicu useljenja u novu zgradu te ujedno i 65. godina od osnutka. Tom prigodom ulaz u Muzej i brojne programe za sve uzraste i interese je – besplatan! Radno vrijeme izložbenih prostora Muzeja od 11 do 20 sati. (osim izložbe Zlatka Kopljara koja će biti otvorena do 22 sata) Program obilježavanja MSU DANA 10 traje od 11 do 23 sata, a ulaz je slobodan na sve programe!

Rođendanski program “Deset za deset”

Koncept ovogodišnjeg rođendanskog programa pod naslovom Deset za deset temelji se na prezentaciji i produkciji deset žanrova koji su bili zastupljeni u programima MSU-a u novoj zgradi, a to su izložbe (likovnost), kazalište, glazba, ples, performans, film, radionice, izdavaštvo, sport te humanitarna djelatnost. Tim pristupom u konceptu želimo naglasiti ne samo multimedijsko poslanje Muzeja suvremene umjetnosti nego istodobno podsjetiti publiku na najuspješnije predstavnike svih tih žanrova i medija, autore koji djeluju na domaćoj i svjetskoj umjetničkoj sceni, a svoju su uspješnu suradnju i partnerstvo s Muzejom realizirali u proteklom desetljeću nastupajući ili izlažući u MSU-u.

Stoga, od ukupno 17 programa koje poklanjamo posjetiteljima za svoj jubilarni rođendan, četiri su stručna vodstva po izložbama; Kolekcija za budućnost / Akvizicije 2009. – 2019., izložbi kojom predstavljamo izbor umjetnina koje su prikupljene donacijama i otkupima u posljednjih deset godina te po izložbi Obećavam ti čudo hrvatsko – francuskog umjetnika Davora Vrankića koji slovi kao crtačka zvijezda. Usto, na rođendan Muzeja otvaramo veliku izložbu Konstrukcije koja daje prvi retrospektivni pregled stvaralaštva Zlatka Kopljara, međunarodno priznatog multimedijskog umjetnika.

Filmski dio programa donosi premijeru filma Voštana figura i razgovor s umjetnicom Vesnom Mačković i redateljicom Lidijom Špegar te izbor od četiri filmska i video rada nagrađena na izložbi HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost autora Damira Očka, Igora Grubića, Jagode Kaloper i Dalibora Martinisa, dok će program performansa uključivati umjetnike Damira Bartola Indoša, Tanju Vrvilo i Lanu Deban.

U dijelu programa kojeg smo posvetili izdavačkoj djelatnosti predstavit ćemo kratke filmove i knjižicu o umjetničkim radovima iz našeg fundusa Iz drugog kuta – MSU hitovi: izbor Kluba mladih MSU-a, dok će Izložba u koricama u prostoru Otvorene galerije posjetiteljima pružiti priliku da vide izbor iz mnogobrojnih kataloga izložbi Muzeja suvremene umjetnosti od 2009. do danas.

Eurokaz će u koprodukciji s Queer Zagrebom izvesti kazališnu predstavu Posljednji dani čovječanstva u režiji Branka Brezovca, a plesnom izvedbom jogging godard, removie umjetnička organizacija TRAFIK i autorica Lara Badurina će predstaviti muzej kao specifičan prostor u kojem se izlagačka djelatnost MSU-a proširuje u stvaran prostor djelovanja kroz prostor igre/izvedbe kontekstualizirane u vremenu i prostoru u kojem živimo. Bit će tu još i radionica koju organiziramo u suradnji sa Drvodjelskom školom iz Zagreba na temu 10 godine zgrade MSU-a i nadolazećih blagdana, a u sklopu inicijative da ukažemo na važnost humanitarne djelatnosti, posjetitelji će gotovo cijeli dan u Muzeju imati priliku da saznaju više i uključe se u aktivnosti Udruge SOS Dječje selo Hrvatska.

Glazbeni program donosi već tradicionalni koncert dječjeg zbora Zagrebački anđeli i nastup Oridano Gipsy benda, a naš bogati multimedijski program zaokružit ćemo sportom – jednim neobičnim turnirom u malom nogometu u suradnji s Dinamo futsalom, a u kojem će sudjelovati ekipe umjetnika, kritičara i muzealaca.

Osim četiri već spomenute izložbe, publika će također imati priliku besplatno razgledati još i Visceral Kooks, izložbu lajpciškog slikara srednje generacije Olivera Kossacka te izložbu Igora Grubića Tragovi nestajanja (u tri čina) kojom je umjetnik predstavljao Hrvatsku na ovogodišnjem Venecijanskom bijenalu, najznačajnijoj svjetskoj smotri vizualnih umjetnosti.

O Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu

Podsjetimo, zagrebački Muzej suvremene umjetnosti je do preseljenja u novu zgradu djelovao na Gornjem gradu u prostoru palače Kulmer na Katarinskom trgu 2 i u Habdelićevoj ulici 2, dok su zbirke Muzeja bile pohranjene na nekoliko mjesta u gradu. U prosincu 2009. godine otvorena je u Novom Zagrebu nova zgrada, prema projektu Igora Franića. S oko 15.000 četvornih metara, MSU je najveći muzejski objekt u Hrvatskoj i jedan je od rijetkih namjenski sagrađenih muzeja u Zagrebu. K tome je jedini muzej u Hrvatskoj koji sakuplja i izlaže isključivo radove suvremenih umjetnika.

U deset godina djelovanja na novoj lokaciji, MSU je postao jedan od simbola Novog Zagreba, prepoznatljivo mjesto stvaranja, okupljanja i druženja svih generacija u kojem se svakodnevno odvijaju različiti programi, od kazališnih i plesnih performansa, filmskih projekcija, susreta s umjetnicima, kritičarima i kustosima preko dječjih rođendaonica, stručnih vodstava, koncerata do edukativnih i kreativnih radionica za djecu, roditelje, umirovljenike i osobe s invaliditetom.

Od otvorenja zgrade 11. prosinca 2009. godine Muzej suvremene umjetnosti posjetilo je više od milijun ljudi.

Umjetnička čestitka za jubilarnu godišnjicu

Za Novu 1957. godinu Muzej suvremene umjetnosti (tada Gradska galerija suvremene umjetnosti Grada Zagreba) izradio je čestitku s potpisima umjetnika koji su proteklih godina, od osnutka 1954. do kraja 1956. godine izlagali u Galeriji. Tako su se na čestitki našli potpisi umjetnika Ede Kovačevića, Marina Tartaglie, Koste Angelija Radovanija, Ernesta Tomaševića, Otona Postružnika, Nikole Reisera, Ede Murtića, Ive Režeka, Oskara Hermana, Fedora Vaića, Alberta Kinerta, Otona Glihe, Antuna Motike, Branka Ružića, Željka Hegedušića, Steve Biničkog i Nevenke Đorđević.

Potaknuti ovom idejom, pronađenom u našem arhivu, dizajnerica MSU-a Sanja Kuzmanović osmislila je zid-čestitku na ulazu u Muzej na kojem će se našim čestitkama za Sretne blagdane i uspješnu Novu 2020. pridružiti umjetnici i suradnici s kojima stvaramo naše brojne multimedijske programe.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - -