mohamdeou ould slahi I filozofski teatar - hnk zagreb I 2022.

Mohamedou Ould Slahi, bivši zatvorenik Guantanama, novi je gost Filozofskog teatra

Bivši zatvorenik američkog zatvora Guantanamo Bay Mohamedou Ould Slahi novi je gost Filozofskog teatra. Ovaj razgovor će se održati u nedjelju, 8. svibnja 2022. godine u 20 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. “Vizija pakla, strašnija od Orwella, strašnija od Kafke…”. Tako je najpoznatiji pisac špijunskih trilera u povijesti John le Carré opisao “Dnevnik iz Guantanama”, potresno svjedočanstvo Mohamedoua Ould Slahija.

Zloglasni zatvor Guantanamo Bay Detention Camp na Kubi otvoren je prije točno 20 godina, nedugo nakon napada 11. rujna. On je i danas otvoren, premda je dokazano da se radi o očitom kršenju ljudskih prava i načela pravne države. Tadašnji predsjednik Barack Obama u nekoliko je navrata obećao da će zatvoriti Guantanamo. No, priznao je i da su se tamo “mučili neki ljudi”, a umeđuvremenu su i mnogi progovorili. Prvi među njima koji je digao najviše prašine i po prvi puta pružio uvid u užas “tehnika ispitivanja” Bushove administracije bio je Mohamedou Ould Slahi.

Mohamedou Ould Slahi je u Guantanamu proveo čak 15 godina bez optužbe

On je tamo mučen na sve moguće načine. Proživio je razne torture, od lišavanja spavanja za vrijeme prvih 70 dana ispitivanja sve do zgloglasnog waterboardinga. Mohamedou Ould Slahi rođen je u Mauritaniji 1970. godine. Sa 18 godina dobio je stipendiju društva Carl Duisberg da studira u Njemačkoj. Napustio je svoju zemlju i studirao u inozemstvu kao jedan od prvih iz mauretanijskog grada Rossou. Ranih 90-ih prekinuo je studij i sedam tjedana boravio u Afganistanu gdje se Al-Qaeda tada, uz podršku Sjedinjenih Država, borila protiv prosovjetske vlade.

Razočarao se brzo i vratio u Njemačku i završio studij. Ostao je u kontaktu s nekim od bivših suboraca koji su kasnije povezani s Osamom Bin Ladenom. Nako studija radio je kao inženjer u Njemačkoj i Kanadi. No, 2000. godine vratio se u Mauritaniju gdje će biti prvi puta uhićen, a onda kasnije prebačen i mučen u zatvorima u Jordanu i Afganistanu. Na poslijetku je prebačen u Guantanamo. Slahi nikada nije optužen za krivično djelo, kao ni njegovi mučitelji.

Na hrvatskom jeziku u izdanju Profila 2016. godine izašao je “Dnevnik iz Guantanama”

Njega je Mohamedou pisao u samici u Guantanamu. Njegovi odvjetnici pravnim su se sredstvima borili skoro sedam godina kako bi dobili dozvolu za objavljanje knjige. Kada se to konačno dogodilo 2015. godine, on je već bio u zatvoru više od deset godina. Knjiga je odmah postala bestseller na uglednoj listi New York Timesa, ali on to nije znao i još je pet godina proveo u zatvoru. Ulomke iz njegova dnevnika, kao podršku nedužnom čovjeku, čitali su Nick Cave, Brian Eno, Colin Firth, Benedict Cumberbatch i mnogi drugi…

Tijekom 2021. godine i u našim kinima igrao je hvaljen film Mauritanac u kojem njegov lik tumači francuski glumac alžirskog porijekla Tahara Rahima, a hrabru odvjetnicu Nancy Hollander koja ga je na kraju uspjela osloboditi tumači dvostruka oskarovka Jodie Foster koja je dobila Zlatni globus za odličnu izvedbu.

Odnedavno je Mohamedou Ould Slahi je aktivan i u kazalištu i to kao pisac u rezidenciji Noord Nederlands toneeel / Club Guy & Roni u Groningenu u Nizozemskoj, gdje je bio koscenarist plesne predstave pod nazivom Sloboda. S intrigantnim gostom Filozofskog teatra koji prvi puta dolazi u Hrvatsku razgovarat će filozof i urednik Filozofskog teatra Srećko Horvat. Više o Mohamedou Ouldu Slahiju možete doznati na Wikipediji.

Video: Mauritanac – dnevnik iz Guantanama (trailer)

Tagged