moda i strip - muo zagreb / 2021.

Moda i strip – izložba iz francuskog Muzeja stripa dolazi u zagrebački MUO

Muzej za umjetnost i obrt i Francuski institut u Hrvatskoj najavljuju jedinstvenu izložbu “Moda i strip”, koja u MUO dolazi iz francuskog Muzeja stripa iz centra “La Cité internationale de la bande dessinée et de l’image”.

Izložba će se održati povodom stote obljetnice Francuskog instituta u Hrvatskoj, a prikazat će intrigantan odnos svijeta mode i stripa te njihove međusobne utjecaje. Javnost će ju moći razgledati od 23. veljače do 28. ožujka 2021. godine.

Iz Muzeja stripa u Angoulemeu na zagrebačkoj će izložbi biti prikazano više od stotinu atraktivnih predmeta iz muzejske kolekcije stripova, izvornih strip tabli i crteža, odjeće i modnih dodataka, parfema, tiskanih arhiva i drugih predmeta.

Među istaknutijim izlošcima domaća će publika moći vidjeti neke od prvih dizajnerskih crteža svjetski poznatih dizajnera Yves Saint Laurenta, Christiana Diora, Thierryja Muglera koji su svoje kolekcije prvo stvarali na papiru i koji predstavljaju značajnu crtačku tradiciju unutar francuske visoke mode.

Na izložbi će biti prikazani radovi američkog autora stripova i pionira animiranog filma Winsora McCaya

Među njegovim eksponatima ističe se strip na kojoj Mali Nemo iz serije Little Nemo in Slumberland prvi put ljubi princezu Slumberlanda, zatim nikad viđeni strip La Vilaine Lulu (Naughty Lulu – Zločesta Lulu) – jedini strip kojeg je nacrtao dizajner Yves Saint-Laurent. Također, iz razdoblja mondrijanovske revolucije dolaze modne skice haljina – slika Yves St. Laurenta nadahnute radovima slikara Pieta Mondriana čime je ovaj poznati dizajner odao počast Mondrianu dizajnirajući koktel haljine inspirirane slikarevim apstraktnim platnima.

Među atraktivnim izlošcima koji ovom posve novom temom ističu ulogu i mjesto stripa u svim segmentima umjetnosti bit će izložena i originalna Dior haljina također nastala pod utjecajem devete umjetnosti.

Posebno atraktivan eksponat je grafički roman Jeune Fille en Dior

To je strip poznate crtačice Annie Goetzinger (Dargaud, 2013.), koja prati pustolovinu razvoja prestižne modne kuće u posljednjem desetljeću Diorova života, od 1947. do 1957. godine, kroz nevin i zadivljen pogled mlade novinarke. Album prikazuje sve faze procesa stvaranja, od prve skice do izrade modela u radionicama.

Među izlošcima bit će prikazani i odjevni predmeti sa apliciranim motivima stripa, kao primjerice majica kratkih rukava sa uzorkom super junaka Marvel Comicsa, kaput poznatog međunarodno uspješnog dizajnera Jean-Charles de Castelbajaca, tenisice Vans SKS Charlie Brown autora Charlesa Schulza i dr.

Dio izložbe bit će i nezaboravne lutke od papira

Lutke dolaze s nekoliko odjevnih predmeta i dodataka, a koje će i sami posjetitelji moći odjenuti u različite odjevne kombinacije baš kao što je to činio, primjerice, poznati dizajner Yves Saint-Laurent koji je kao sedamnaestogodišnjak izrezivao modele iz modnih časopisa svoje majke i za njih crtao odjevne kombinacije koje su nagovijestile njegove buduće kolekcije.

Također, radovi prvoklasnih ilustratora poput Edgara P. Jacobsa, jednog od utemeljitelja europskog pokreta stripa, zatim ilustracije talijanskog umjetnika stripa i ilustratora Lorenza Mattottija čije su ilustracije objavljene u časopisima poput Cosmopolitana, Voguea, The New Yorkera, Le Mondea i Vanity Faira i koji je 2003. godine dobio Eisnerovu nagradu za svoj grafički roman Dr. Jekyll & Mr. Hyde.

Remek djelo glasovitog američkog karikaturista Georgea McManusa, strip Bringing Up Father i njegovi glavni likovi Maggie i Jiggs, nositelj je glavnog vizuala ove atraktivne izložbe.

Svojom originalnošću i nesvakidašnjom tematikom izložba označava važan trenutak u povijesti kulturne uloge stripa

Izložba Moda i strip produkcija je Muzeja stripa u Angoulemeu, koji ima bogatu kolekciju od preko 14.000 originalnih strip tabli i crteža kao i brojnih drugih tiskanih i audiovizualnih predmeta. Ova izuzetna kolekcija jedinstvena je u Europi.

Izložba je u sklopu šire hrvatsko – francuske suradnje na području stripa, području na kojem Hrvatska i Francuska dijele snažnu i živu tradiciju. Izložba je realizirana u suradnji i uz financijsku potporu Francuskog instituta u Hrvatskoj, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Zagreba, u partnerstvu sa centromLa Cité internationale de la bande dessinée et de l’image u Angoulemeu.

Više o obljetnici Francuskog instituta u Hrvatskoj

Prije točno stotinu godina, točnije 21. veljače 1921. godine, skupina hrvatskih frankofonskih i frankofilskih intelektualaca okupila se na Sveučilištu u Zagrebu i osnovala novu udrugu – Francuski institut – u svrhu promicanja i širenja francuskog jezika, književnosti i kulture.

Stota obljetnica svečano će se obilježavati tijekom cijele 2021. godine iznimno raznolikim programom nastalim u partnerstvu s hrvatskim kulturnim ustanovama. To će ujedno biti prigoda da se pokažu bogatstvo i aktualnost kulturne veze između Hrvatske i Francuske, ali i vrijednosti otvorenosti i solidarnosti koje su joj temelj i koje su osobito značajne u sadašnjem kontekstu, obilježenom posljedicama svjetske pandemije i potresa koji su pogodili Hrvatsku.

Više o Francuskom institutu doznajte na njihovim mrežnim stranicama na adresi institutfrancais.hr.

  • #FrancuskiInstitutod1921
  • #IFCroatiedepuis1921
Tagged