bassekou kouyate & ngoni ba 2019

Moćni zvukovi Afrike – Bassekou Kouyate i Ngoni Ba natupaju u Tvornici kulture

Bassekou Kouyate s Malija je virtuoz na afričkom žičanom instrumentu ngoni. Prozvan je i “afričkom inačicom Jimija Hendrixa“, zovu ga inovatorom, ali istovremeno i čuvarem tradicije. Na ngoniju izvodi hipnotičnu glazbu zvanu bambara koja dolazi iz regije oko Segua i po opisu je najbliža bluesu. Počeo ga je svirati sa svojim ocem kad mu je bilo 11 godina. Glazba je za njega platforma gdje izražava svoje stavove o društvu, humanosti, da ukaže na korupciju, potjera negativnosti… Rezulat je moćan afro-rock groove.

Na aktualnoj turneji promovira hvaljeni album Miri, a u bendu pjeva i njegova supruga Amy Sacko koju su prozvali Tinom Turner s Malija.

Koncert će se održati u Tvornici kulture u nedjelju, 17. studenoga 2019. godine. Cijena ulaznice iznosi 120 kuna u pretprodaji i 150 na dan koncerta.

Ngoni je glazbeni instrument iz 13. stoljeća koji je imao ključnu ulogu u pratnji griota, pjesnika – pjevača čija tradicija i danas živi u mnogim dijelovima Zapadne Afrike. Ngoni vrlo sličan lutnji na kojem se sviralo diljem Zapadne Afrike kojeg je Bassekou Koyate Europi predstavio na svom senzacionalnom albumu Segu Blue.

Krajem 1980-ih, Bassekou je postao osnivač Toumani Diabate´s Symmetric Orchestra kojem se priključio i mladi Habib Koite kao glavni pjevač. Sa Symmetric Triom je prvi put nastupio u Europi na festivalu u Dranouteru u Belgiji, 1990. Kasnije te godine, Bassekou je prvi put doputovao u SAD, gdje je upoznao blues glazbenika Taj Mahala. Sredinom devedesetih se vjenčao za pjevačicu Amy Sacko te su kao par producirali više albuna na tada popularnim kazetama.

Bassekoua je 2005. pozvao Ali Farka Touré da svira na njegovom albumu Savane i da mu se pridruži na turneji. Te je godine Bassekou odlučio oformiti band Ngoni Ba i krenuo na turneju. Među ostalim su nastupali u Central Parku (New York), Royal Albert Hallu u Londonu, Roskildeu i Glastenburyu, a imali smo ga prilike vidjeti i na jednom od zagrebačkih InMusic festivala.

Nastupao je u sklopu organizacije Africa Express. Tijekom karijere Bassekou je surađivao s mnogim vrhunskim glazbenicima, a najbitnije suradnje sigurno su one s Dee Dee Bridgwater, Alijem Farkom Toureom, Taj Mahalom i Youssouom N’Dourom.

Bassekou je također i dobitnik dvije nagrade radija BBC3 za 2008. godinu, a nagrađen je i titulom najboljeg afričkog izvođača te nagradom za najbolji album.


  • foto: Thomas Dorn

PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - -