mliječna staza zagreb / unicef utrka / 2019.

Mliječna staza 2019 – UNICEF-ova humanitarna utrka u središtu Zagreba

UNICEF-ova humanitarna utrka “Mliječna staza” održat će se u nedjelju, 8. rujna 2019. godine u središtu Zagreba. Cilj ovogodišnje utrke je prikupljanje sredstava za unaprjeđenje uvjeta u svim nacionalnim rodilištima. A želja je da sve novorođene djevojčice i dječaci u Hrvatskoj te njihove obitelji imaju najbolji mogući početak u životu.

Utrka “Mliječna staza 2019” od pokroviteljstvom je Grada Zagreba i Ministarstva zdravstva. Trkače će prije starta pozdraviti Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo. A u 18.30 sati će Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Marin Čilić, proslavljeni hrvatski tenisač i maratonka Matea Matošević Hačić označiti start utrke.


Prihod od kotizacija bit će usmjeren nabavci opreme koja je od rodilišta prepoznata kao prioritetna. To, između ostalog, uključuje bežični CTG koji mjeri djetetov puls, a majci omogućuje kretanje. Kupit će se i fototerapijska dekica za liječenje novorođenačke žutice dok je dijete uz majku te krevetiće za bebe prilagođene majkama koje su rodile carskim rezom. Dio sredstava usmjerit će se i u edukaciju zdravstvenih djelatnika, osnažujući ih u namjeri da uspostave i održe podržavajuće okruženje u rodilištima.

Privremena regulacija prometa – zatvara se Šubićeva ulica

Zbog održavanja humanitarne utrke Mliječna staza 2019, u nedjelju, 8. rujna, zatvorit će se sav promet na trasi utrke i to od 18 do 20 sati. Za potrebe organizacije starta i cilja utrke, za sav promet zatvara se Šubićeva ulica. Ulica će biti zatvorena od Kvaternikovog trga do Martićeve ulice u vremenu od 17 do 20.30 sati. Utrka će utjecati i na tramvajske i autobusne linije koje prometuju na trasi utrke.

Program počinje u 17 sati, a otvorit će ga ambasadorica utrke Nevena Rendeli, u društvu UNICEF-ovih ambasadorica Bojane Gregorić Vejzović i Mirne Medaković Stepinac. Sudionike, navijače i posjetitelje očekuje, između ostalog i glazbeni nastup grupe Meritas, zagrijavanje prije starta s fitness trenericom i ambasadoricom utrke Marijom Andrijašević te brojni sadržaji i aktivnosti UNICEF-a i partnera.

O humanitarnoj utrci “Mliječna staza 2019”

“Mliječna staza je uistinu posebno događanje. Ona se trči za pomoć drugima i to onima najranjivijima – djeci. Svi su pobjednici i to i prije starta, a i sudjelovati mogu baš svi. Ove godine očekujemo rekordan broj trkača, prema najavama njih oko 3000. Osobito nas veseli što građani i tvrtke svake godine pokazuju sve veći interes da podrže ostvarivanje boljih uvjeta za djecu u Hrvatskoj kroz sudjelovanje u Mliječnoj stazi. Zahvaljujemo svim trkačima, sudionicima, partnerima, sponzorima i volonterima na utrci koje je udružio ovaj plemeniti cilj. Svako dijete u Hrvatskoj zaslužuje najbolji mogući početak u životu”, rekla je Regina M. Castillo.

Humanitarna utrka Mliječna staza već tradicionalno uključuje dječju utrku te utrku za odrasle trkače na pet i deset kilometara. Revijalna dječja utrka održat će se na Trgu kralja Tomislava s početkom zabavnog programa već od 9.30 sati i startom utrka u 10.30 sati. Odrasli trkači započinju svoju utrku u 18:30 sati, sa startom i ciljem na Trgu Eugena Kvaternika.

mliječna staza zagreb / unicef utrka 2019

Ovogodišnja utrka Mliječna staza održava se u godini obilježavanja 30. obljetnice Konvencije o pravima djeteta

Ona, prije svega, govori o obvezama odraslih u odnosu prema djetetu kao i o obvezama brojnih društvenih čimbenika glede zaštite djeteta. Upravo je zato važno naglasiti presudnu ulogu cijelog društva u osiguravanju prava djece. Tako će utrka i ove godine okupiti odrasle i djecu, rekreativne i profesionalne trkače. Ali tu će biti i donositelji odluka, korporativni sektor i poznate osobe koje će svojim sudjelovanjem pridonijeti poboljšanju uvjeta u hrvatskim rodilištima. Više informacija doznajte na mrežnim stranicama na adresi mlijecnastaza.hr.

“Iznimno mi je drago što se i ove godine Mliječna staza trči za poseban i vrijedan cilj. Ove godine trči se za bolju skrb o mamama i bebama u rodilištima u Republici Hrvatskoj. Grad Zagreb, na čelu s gradonačelnikom, prepoznaje važnost zdravog razvoja naših najmlađih sugrađana. Također, podupire projekte koji za cilj imaju stvaranje okruženja, unutar kojega će svako dijete imati uvjete za normalan psihički i tjelesni rast i razvoj”, rekla je Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba.

Tagged