tin ujević - milan pavić :: 1954.

Milan Pavić nas podjeća na svoje radove na izložbi “Uredi, kavane, ateljei”

U zagrebačkoj Galeriji Forum od petka, 5. ožujka 2021. godine, možete pogledati izložbu u kojoj se predstavlja fotograf Milan Pavić. Izložba se zove “Uredi, kavane, ateljei”, a na njoj će biti prikazan odabir portreta hrvatskih umjetnika koje je Pavić snimio tijekom svoga života.

Izložba Milana Pavića otvara se 5. ožujka u 19 sati, naravno, uz sva pridržavanja zdravstvenih mjera zbog pandemije koronavirusa. Izložba fotografija se može pogledati do 27. ožujka 2021. godine u radno vrijeme Galerije Forum. A ono je od ponedjeljka do petka od 12 do 20 te subotom od 10 do 14 sati.

Rođen u Daruvaru 1914. godine, Milan Pavić je, kako piše Josip Depolo u njegovoj monografiji (u izdanju Spektra iz Zagreba, 1986.) svoj prvi kontakt s novinama ostvario u istom gradu 1934. A tada je imao priliku razgovarati s Franjom Fuisom, zagrebačkim novinarom poznatim po izuzetno zanimljivim reportažama. Fuis je mladoga Pavića povezao s redakcijom Novosti, gdje je on od 1935. počeo objavljivati reportaže iz rodnog mu Daruvara.

Iste je godine dobio svoj prvi fotoaparat i to kao nagradu redakcije časopisa Panorama iz Beograda, jer je u Daruvaru za njega sakupio čak 27 pretplatnika. I tako je započela karijera upisana u povijest hrvatske fotografije

Milan Pavić i njegov talent i ljubav prema fotografiji brzo su prepoznati nakon rata

Snimao je velike državne događaje, ali i Zagreb iz zraka, što je tada bilo složen poduhvat. Također, snimao je spomenike gradova i različite narodne tradicije za monografije. Umjetničkim fotografijama sudjelovao je na brojnim izložbama, a primio je mnoge nagrade i počasti od domaćih i međunarodnih fotografskih institucija i udruženja. Portreti značajnih hrvatskih umjetnika koje je ostvario zrače baš tom neposrednošću i empatijom.

Na izložbi Uredi, kavane, ateljei bit će prikazani poznati fotoportreti Tina Ujevića u Tip-topu, portreti Miroslava Krleže, Ivana Generalića, Emanuela Vidovića, Zlatka Boureka, Toše Dapca, Vlahe Paljetka, Ive Pogorelića, Vladimira Nazora i mnogih drugih ličnosti iz hrvatske kulture. Više o Milanu Paviću doznajte na Wikipediji.

Tagged