midsommar 2022 - švedski doček ljeta u zagrebu

Midsommar 2022 – švedski doček ljeta u parku Akademije likovnih umjetnosti

Švedski praznik Midsommar, odnosno početak ljeta, veleposlanstvo Švedske u partnerstvu sa švedskim tvrtkama, obilježava i u Zagrebu. Ovaj događaj održat će se u subotu, 11. lipnja 2022. godine i to od 15 do 22:30 sata. Mjesto radnje – parka Akademije likovnih umjetnosti u Ilici 85.

Program koji će voditi Ida Prester počinje u 15 sati Midsommar piknikom uz švedsku glazbu. Mali Piknik će se pobrinuti za dekoracije i dio dekica, a Mali Plac će osigurati posjetiteljima organske proizvode s obiteljskih gospodarstva. Odmah na početku je i tradicionalna švedska pauza FIKA, za vrijeme koje će, za prvih pedeset posjetitelja, biti poslužena kava i Midsommar torta od jagoda. U 15.45 sati posjetitelje će pozdraviti veleposlanica Švedske Diana Helen Madunic.


Uz Midsommar, posjetite i ALU-Perspektivu 2022 – završnu godišnju izložbu studenata likovne umjetnosti

Od 16 sati slijedi program za djecu koji počinje radionicom izrade vjenčića od cvijeća u suradnji s Dnevna doza biljaka. Od 16.30 sati krećemo s Midsommar igrama i plesom oko stupa s cvijećem u suradnji s IKEA, a u 18 sati počinje radionica reciklaže u suradnji s Laboratorijem zabave. Posljednja aktivnost u dječjem programu je čitanje ulomaka iz novog prijevoda knjige Pippi Duga Čarapa od 19 sati. Za dvije radionice djeca moraju imati između 7 i 15 godina, a kako je broj mjesta ograničen potrebno se prijaviti na lidija.skarica@gov.se do srijede, 8. lipnja. Za sudjelovanje u Midsommar igrama, plesu i čitanju Pipi Duge Čarape nisu potrebne prijave i nema dobnih ograničenja.

Tijekom cijelog događanja u parku će biti postavljena izložba koja prikazuje kratke crtice švedsko – hrvatskog prijateljstva. Njome se podsjećamo na tri desetljeća diplomatskih odnosa čiju obljetnicu slavimo ove godine. Posjetitelji za vrijeme Midsommara mogu posjetiti i ALU-Perspektivu 2022 – završnu godišnju izložbu studenata likovne umjetnosti na kojoj se predstavljaju najbolji studentski radovi nastali tijekom godine. Večernji program počinje u 20:30 sati koncertom ABBA real tribute band. Pridružite nam se u prirodi i s nama proslavite jedan od najvećih švedskih praznika – Midsommar! Više informacija o Švedskoj doznajte na Wikipediji.

Tagged