mia pečnik - klavirski koncert - centar za kulturu i informacije maksimir - zagreb, ožujak 2021.

Mia Pečnik, talentirana pijanistica, nastupa u Centru za kulturu Maksimir

Mia Pečnik, mlada, ali vrlo talentirana pijanistica, održat će u srijedu, 24. ožujka 2021. godine koncert u Centru za kulturu i informacije Maksimir. Mia ima tek 20 godina, a osvojila je preko 60 prvih i posebnih nagrada na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima. Nastupala je od Italije i Španjoske preko Mađarske, SAD-a, Kanade, Hong Konga, Rusije, Njemačke, Beglije, Finske, Austrije, Slovenije do Srbije.

Redovito osvaja Oskare znanja, a za prvo mjesto na državnom natjecanju 2019. godine nagrađena je Nagradom Baltazar. Dobitnica je i Nagrade grada Sveta Nedjelja za posebna dostignuća na području glazbene kulture, a u 2019. je nagrađena godišnjom nagradom Mladi glazbenik godine koju dodjeljuje Zagrebačka filharmonija.


U 2020. u sklopu 45. Samoborskih glazbenih jeseni osvaja Nagradu Grada Samobora i Nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora. Istu je, 2020. godinu, zaokružila kao dobitnica prestižne Nagrade Ivo Vuljević koju dodjeljuje Hrvatska glazbena mladež.

Klavir počinje učiti s osam godina u Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u klasi prof. Ivanke Kordić. Škola je proglašava učenicom s najvećim brojem nagrada i koncerata u povijesti škole. Tijekom trećeg i četvrtog razreda srednje škole stipendistica je Grada Zagreba za izvrsnost. U lipnju 2019. na prijemnom ispitu u Hochschule fur Musik und Tanz u Kölnu je prvoplasirana između 300 kandidata. Trenutno je studentica druge godine u klasi profesora Andreasa Frölicha.

Mia je osvojila prestižnu njemačku stipendiju fundacije “Werner Richard – Dr. Carl Dörken”

U sklopu te fundacije bit će joj organizirano šest koncerata u Njemačkoj tijekom 2021. godine. Uz navedeno Jens G. Becker Agency Dortund je nakon audicije izabire za sudjelovanje u njihovom programu koncertnih serija Best of North Rhine-Westphalia, što joj omogućuje 13 solističkih recitala u 2022. godini.

Prvi nastup s orkestrom Mia Pečnik bilježi već s 11 godina. S 15 ima debi sa Zagrebačkom filharmonijom pod ravnanjem maestra Pavle Dešpalja. Gdje god da počinje suradnju, ona se i nastavlja. Tako sa Zagrebačkom filharmonijom nastupa još u šest navrata. Nastupa i sa Simfonijskim orkestrom HNK u Osijeku, s Bazzini Consort orkestrom u Bresci (Italija), u Filharmonii Opolska sa Young Symphony Orchestra, Oppeln (Poljska), s Master Orcestrom u Veroni, u dva navrata sa Zagrebačkim solistima. Nastupala je i sa Simfonijskim orkestrom HRT-a u finalu izbora Eurovision Young Musicians Zagreb te također nastupa u sklopu festivala Svetog Marka.

Od solističkih nastupa, možda su najznačajniji recitali u Budimpešti, Salzburgu, Beogradu, Madridu, Marbelli, Londonu, Krakowu i Katowicama. U SAD-u bilježi tri nastupa – u Kaufman music Centru te u dva navrata u Carnegie Hallu u New Yorku (Weill Recital Hall). Snimala je za Hrvatsku i Mađarsku televiziju i RTL. O Mii više doznajte na njezinom Instagram profilu.

Video: Mia Pečnik – Beethoven Piano Concerto no. 3, 3rd mov

Tagged