Međunarodno violončelističko natjecanje Antonio Janigro / HGZ Zagreb 2020

Međunarodno violončelističko natjecanje Antonio Janigro u HGZ-u

Međunarodno violončelističko natjecanje Antonio Janigro, koje nosi ime po jednom od najvećih europskih glazbenika našeg doba, održava se u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu od 25. siječnja do 7. veljače 2020. godine.

Natjecanje po prvi put okuplja natjecatelje od najmlađe dobi pa sve do 30 godina. Natjecanje Antonio Janigro Junior traje od 25. siječnja do 1. veljače, a natjecanje za seniore održat će se od 1. do 7. veljače.

Dok se Antonio Janigro Senior održava svake četiri godine, a ovo je sedmo natjecanje po redu, Antonio Janigro Junior održava se svake dvije godine, a ovo je već 12. međunarodno natjecanje.

Ove godine se prijavio najveći broj kandidata na oba natjecanja. U natjecanju za Juniore (od 10 do 20 godina) predstavit će se tako 157 natjecatelja u šest kategorija, dok se za Senior dio natjecanja (stariji od 20 godina) prijavilo 97 natjecatelja, a žiri je potom odabrao 28 polufinalista koji se natječu u daljnjem natjecanju. Najbolji natjecatelji dobit će vrijedne novčane nagrade, a najtalentiranije očekuju i posebne nagrade.

U subotu, 1. veljače održat će se koncert u sjećanje na nedavno preminulog violončelistu Michaela Flaksmana koji je ujedno bio i student Antonija Janigra, ali i prijatelj Natjecanja i Zagreba. Na koncertu će, uz Zagrebačke soliste, nastupiti pobjednik 11. natjecanja Antonio Janigro Junior Izak Hudnik, a potom će članovi žirija izvesti Requiem za tri violončela i klavir Davida Poppera.

Međunarodno violončelističko natjecanje Antonio Janigro promiče vrijednosti hrvatske glazbene baštine, ali i podiže svijest o klasičnoj glazbi. Zagreb u tom kratkom razdoblju postaje grad koji diše za glazbu, a mnogobrojni natjecatelji koji dolaze iz zemalja diljem svijeta dobit će priliku upoznati grad i stvoriti nezaboravne uspomene.

Natjecanje se održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, a organizator natjecanja je Unison – Hrvatski glazbeni savez.

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - -