mark lanegan / 2019.

Mark Lanegan u Tvornici kulture promovira album “Somebody’s Knocking”

Mark Lanegan kreće na svjetsku turneju u sklopu koje će promovirati novi album “Somebody’s Knocking”. Zagrebačka promocija albuma održat će se u Tvornici kulture u utorak, 26. studenog 2019. godine. Podsjetimo, duboki i izuzetno impresivni bariton Marka Lanegana zapeo je za uho šire publike ranih 90-ih godine.


Tada se njegov tadašnji bend Screaming Trees probio u mainstream i ostvario veliki komercijalni uspjeh s albumom Sweet Oblivion. Lanegan je u to vrijeme bio i važan dio grunge scene. Surađivao je s grupom Nirvana, no njegov fokus je bio na izgradnji vlastitog imena kao vrsnog vokalista i tekstopisca.

Laneganov samostalni materijal varira stilom. Čut ćete od akustične atmosfere koja prevladava na izdanjima poput The Winding Sheet i Scraps at Midnight pa do energičnog hard rocka koji se može čuti na albumima Bubblegum i Blues Funeral.

U više od 30 godina karijere surađivao je s brojnim utjecajnim glazbenicima

A izdvojit ćemo PJ Harvey, Grega Dullija, Isobel Campbell, Dukea Garwooda kao i bendove Soulsavers i Queens of the Stone Age. Suradnja s potonjima trajala je čitav niz godina. Malo je poznata činjenica da je frontmen QOTSA-a Josh Homme htio upravo Lanegana za glavnog vokalista. No, kako Mark to nije htio, Josh je na kraju sam preuzeo tu ulogu. Usprkos tome, Mark je postao službeni član benda. Njegovi se vokali i glazbeni utjecaj mogu čuti na četiri njihova albuma.

Laneganov stvaralački entuzijazam ne jenjava. Od 2012. izdao je dvije retrospektive i čak šest novih samostalnih albuma. Od hvaljenog Blues Funerala pa do iznenađujuće vedrog Gargoylea. U listopadu 2019. godine izlazi njegov 11. studijski album naziva Somebody’s Knocking. Zanimljivo je da je album u potpunosti snimljen za samo 11 dana u Los Angelesu. Kritičari koji su ga već imali prilike poslušati uspoređuju ga s Laneganovim najboljim izdanjima te napominju da se na njemu osjeti značajni utjecaj europskog zvuka. Koncert u Tvornici kulture se održava u sklopu mini festivala Fall fest. Više informacija o Marku Laneganu doznajte na stranicama Wikipedije.

VIDEO: Mark Lanegan Band – Night Flight to Kabul

Tagged