mark lanegan 2019

Mark Lanegan promovira novi album “Somebody’s Knocking” u Tvornici kulture

Mark Lanegan kreće na svjetsku turneju u sklopu koje će promovirati novi album “Somebody’s Knocking”, a zagrebačka promocija će se održati u Tvornici Kulture, 26. studenog 2019. godine.

Duboki i izuzetno impresivni bariton Marka Lanegana zapeo je za uho šire publike ranih 90-ih kad see njegov tadašnji bend Screaming Trees probio u mainstream i ostvario veliki komercijalni uspjeh s albumom Sweet Oblivion. Lanegan je u to vrijeme bio i važan dio grunge scene pa je tako surađivao s Nirvanom, no njegov fokus je bio na izgradnji vlastitog imena kao vrsnog vokalista i tekstopisca.

Laneganov samostalni materijal varira stilom, od akustične atmosfere koja prevladava na izdanjima poput The Winding Sheet i Scraps at Midnight, pa do energičnog hard rocka koji se može čuti na albumima Bubblegum i Blues Funeral. U više od 30 godina karijere surađivao je s brojnim utjecajnim glazbenicima poput PJ Harvey, Grega Dullija, Isobel Campbell, Dukeom Garwoodom te bendovima Soulsavers i Queens of the Stone Age.

Suradnja s potonjima trajala je čitav niz godina. Malo je poznata činjenica da je frontmen QOTSA-a Josh Homme htio upravo Lanegana za glavnog vokalista, da bi na kraju sam preuzeo tu ulogu. Usprkos tome, Mark je postao službeni član benda te se njegovi vokali i glazbeni utjecaj mogu čuti na četiri njihova albuma.

Laneganov stvaralački entuzijazam ne jenjava. Od 2012. izdao je dvije retrospektive i čak šest novih samostalnih albuma, od hvaljenog Blues Funerala pa do iznenađujuće vedrog Gargoylea.

U listopadu izlazi njegov 11. studijski album Somebody’s Knocking, u potpunosti snimljen za samo 11 dana u Los Angelesu. Kritičari koji su ga već imali prilike poslušati uspoređuju ga s Laneganovim najboljim izdanjima te napominju da se na njemu osjeti značajni utjecaj europskog zvuka.

Koncert se održava u sklopu mini festivala Fall fest.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - -