luka tomić - sicanje I galerija karas zagreb I 2022.

Luka Tomić u Galeriji Karas otvara samostalnu izložbu naziva “SICANJE”

Umjetnik Luka Tomić u Galeriji Karas otvara svoju samostalnu izložbu pod nazivom “+SICANJE+”. Izložba se otvara u utorak, 12. travnja 2022. godine, a možete ju pogledati do subote, 16. travnja 2022. godine. Za vrijeme trajanja izložbe Galerija Karas koja se nalazi u Ulici kralja Zvonimira 58 radit će po posebnom radnom vremenu i to svakog dana od 10 do 14 i od 18 do 22 sata. Za sudjelovanje u happeningu možete se prijaviti putem ovog linka. Odabir sudionika bit će nasumičan.

Novonastali ambijentalni rad Luke Tomića prostor Galerije Karas pretvara u dnevnu sobu. Ona imitira gostoprimstvo balkanskog domaćinstva u kojem je autor odrastao. Čin tetoviranja kršćanskih simbola, tj. sicanja, ispunjen je drevnom tradicijom i narodnim običajima poput ispijanja kave ili rakije. On je poduprijet poviješću i stavljen u kontekst današnjice, željne mistike i simbolike…

Luka Tomić – o izložbi i autoru

Luka Tomić, rodom Hercegovac, rođen je 1995. godine u Njemačkoj. Nakon završene opće gimnazije u Velikoj Gorici 2014. godine studirao je na Grafičkom odsjeku na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu (2014.-2018.). Od 2019. godine studira na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na Odsjeku za animirani film i nove medije (BA). Umjetničko izražavanje postiže pomoću crteža, ilustracije, grafike, performansa, instalacija i land arta. Također, bavi se street artom i tetoviranjem. Također, sudjelovao je na nekoliko grupnih izložbi i projekata u Hrvatskoj i inozemstvu.

“Inspiriran i potaknut bakinim potkožnim ornamentom na ruci, Luka Tomić nastoji kroz performativno tatauiranje temeljeno na razmjeni dobara rekreirati tradiciju karakterističnu kod katolika u središnjoj Bosni. Nakon pružanja čuvenog bosansko-hercegovačkog gostoprimstva u prvoj prostoriji uz prijatnu tursku kahvu ili domaću rakiju, performativno oživljavanje običaja sicanja nastavit će se u drugom dijelu galerijskog prostora. Magijski i ritualni aspekt samog čina potenciran je intimnošću ritualne sobe. Tamo će uz upotrebu igle i tinte Tomić bocanjem trajno modificirati kožu svojih gostiju. I to u ambijentu punom objekata od prirodnih materijala.” (iz predgovora izložbe Sare Mikelić)

Tagged