lucija krizman - master of voids I galerija karas zagreb I 2022.

Lucija Krizman u Galeriji Karas otvara samostalnu izložbu “Master of Voids”

Lucija Krizman u Galeriji Karas otvara svoju samostalnu izložbu pod nazivom MASTER OF VOIDS. Izložba se otvara u utorak, 3. svibnja 2022. godine, a možete ju pogledati do 15. svibnja. Lucija Krizman se zagrebačkoj publici predstavlja prvi put od 2017. godine, od kada je aktivna na londonskoj umjetničkoj sceni, gdje pohađa Royal College of Arts.


Krizman u svojoj novoj instalaciji Master of Voids, sačinjenoj od video radova i skulptura, predstavlja višegodišnji presjek radova nastalih u Londonu. Ambijent Galerije Karas postaje primordijalan, mjesto koje je svim bićima onoliko poznato koliko i mistično, ispoljavajući osjećaj povezanosti sa svime. Naslovna praznina ne vlada materijom. Ona ju ispunjava i definira kao začelo egzistencije, a Lucija Krizman prikazuje njezinu esenciju.

Lucija Krizman umjetnica je iz Zadra. Trenutno se nalazi u Londonu gdje studira kiparstvo na Royal College of Art. Dobitnica je školarine Frankopan za izvrsne studente iz Hrvatske studirajući u Ujedinjenom Kraljevstvu. Sudjelovala je u izložbama diljem Europe, među kojima su istaknute Art Biesenthal u Berlinu (2019) , I Object online izložba u Freud Muzeju u Londonu (2021) i In Sonora Festival u Madridu (2022). Više o ovoj umjetnici možete doznati na njezinoj mrežnoj stranici na adresi lucijakrizman.com.

Lucija Krizman se zagrebačkoj publici predstavlja prvi put nakon 2017. godine

Izložba Master of Voids presjek je radova nastalih u posljednje dvije godine školovanja na Kraljevskom umjetničkom koledžu (Royal College Of Arts) u Londonu. Master of Voids metaforičko je putovanje kroz mentalne krajobraze u kojima nastali radovi komentiraju unutarnja i vanjska događanja. U njima se osobna sjećanja umjetnice susreću s vrelom književnih referenci. Oni stvaraju ambijentalne instalacije na granici između stvari i tvari, na kojoj se stvaraju opipljive i nematerijalne spone. (…)

Ključni aspekt njezina rada odnosi se na njegovu materičnost. Tu rad proizlazi iz propitivanja spojeva oblika i formi u hibridne tvorevine koje podsjećaju na svašta, ali u svojoj oblikovnosti nisu jasno definirani, nalazeći se i sami u jednom od propitivanih prostora između. Instalacija je sačinjena od videa i skulptura. Delikatnih, organičkih formi u prostorima nepostojećeg vremena, koje van zuba vremena jednostavno postoje u primordijalnim jezerima nekih davnih ili pak daleko budućih vremena. Podsjećaju na minerale ili fosile pradavnih životinja koje ljudsko oko nikada prije nije vidjelo.“ (iz predgovora Marije Kamber)

Tagged