goli umjetnik - akademski slikar leonardo budimlić majnarić - 2020

Leonardo Budimlić Majnarić održava izvedbenu likovnu radionicu Croquisa

Akademski slikar Leonardo Budimlić Majnarić, jedinstveni majstor umjetničkog dojma, nastavlja održavati izvedbenu likovnu radionicu “croquisa” svake subote u Maloj dvorani Pogona Jedinstvo, od 17. listopada do 19. prosinca 2020. godine, od 17 do 20 sati.

Podsjetimo, avangardni umjetnički projekt GOLI UMJETNIK nastaje 2018. u društvenom centru BEK kroz suradnju dva nekonvencionalna akademska umjetnika – slikara Leonarda Budimlića Majnarića i dramaturginje Irene Čurik.

Prvi je put javno izveden kao 48-satni politički happening FREAKVENCIJA 2018 u listopadu 2018. godine u Pogonu Jedinstvo, da bi za mjesec dana gostovao na Prvom međunarodnom festivalu svjetla i uličnih umjetnika u Makarskoj. Tijekom 2019. i 2020. GOLI UMJETNIK se redovno održava u BEK-u i Pogonu Jedinstvo u formi izvedbene likovne radionice croquisa, u kojoj Leonardo ima trostruku ulogu – mentora, modela i slikara.

Više informacija o projektu i kako se na njega prijaviti doznajte na mrežnoj stranici Pogona Jedinstvo na adresi pogon.hr.

Kad povlačimo liniju počinjemo govoriti

Leonardo Budimlić Majnarić je posvetio svoje stvaralaštvo istraživanju linije, a talent vještini brzine bilježenja dojma, ogolivši tako crtež do same dinamike figure, čime je uspostavio vremenski okvir nastanka rada, crtajući njegove sadašnjost i spontanost trenutka. Tretirajući svaki model kao croquis crtež Leonardo bilježi obrise svakodnevnice svojih sugrađana. Ti tragovi trenutnih životnih prilika koji se očituju u jedinstvenom izrazu lica, pomaku lijeve noge ili nagibu glave, zauvijek ostaju sačuvani kao spomen – odraz jedne nepovratnosti življenja koja nas mijenja.

Umjetnikova je odluka da slika gol ne bi li ukinuo spone između sebe i okoline te podigao svijest o njihovom utjecaju na međusobne odnose, koje služi odvajanju, a ne spajanju koje je, stoga, zadaća umjetnikova – Goli slikar slika golu istinu.

Golo tijelo također priziva jedinstveno psihološko – emocionalno stanje umjetnika u procesu stvaranja, koje počiva na maksimalnoj krhkosti i maksimalnoj komunikativnosti. Takva otvorenost duše umjetnikov je dar zajedničkoj stvarnosti.

Leonardo Budimlić Majnarić rođen je 1962. godine u Zagrebu. Diplomirao je 1990. na slikarskom odjelu ALU u Zagrebu, u klasi prof. Vasilija Josipa Jordana. Izlagao je na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Trenutno djeluje kao samostalni likovni umjetnik. Član je HDLU i HZSU.

Ključne riječi (tagovi): - - - - - -