gabi novak 1961

Legenda u MSU: večer s Gabi Novak uz izložbu “Od imaginacije do animacije: šest desetljeća Zagreb filma”

Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu u prostoru izložbe Od imaginacije do animacije: šest desetljeća zagreb filma, organizira večer s prvom damom hrvatske zabavne glazbe Gabi Novak. Povod razgovoru je javnosti malo poznati podatak da je ova diva domaće glazbene scene na različite načine i sama sudjelovala u svjetskim postignućima Zagreb filma, čiji produkcijski uspjesi, koji uključuju i nagradu Oscar filmu “Surogat” slavnog Dušana Vukotića, u Hrvatskoj do danas nisu nadmašeni. Tijekom susreta s Gabi Novak, u sklopu izložbe prikazivat će se animirani filmovi “Susret u snu” (1957.) i “Inspektor se vratio” (1959.) za koje je ova zvijezda dala glas te slušati gramofonske snimke davnih, raritetnih glazbenih brojeva u njezinoj interpretaciji.

Naime, malo je poznato da je Gabi Novak i prije početka svoje glazbene karijere surađivala sa Zagreb filmom kao mlada grafičarka, koja je netom završila Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu, radila je koloriranje celova i crtanje faza pokreta na više projekata ove tvrtke u trenucima u kojima se pripremala njezina svjetska ekspanzija, da bi se kasnije okušala i kao scenografkinja.

Gabi Novak rođena je u Berlinu, a živi u Zagrebu. Osim višedesetljetne izuzetno plodne suradnje sa suprugom Arsenom Dedićem, nastupila je i u duetu s Louisom Armstrongom, jednim od najvećih svjetskih jazz trubača i pjevača. Dobitnica je dvije nagrade Porin – 2003. godine za najbolju žensku vokalnu izvedbu za album Pjesma je moj život i 2006. godine za poseban doprinos hrvatskoj zabavnoj glazbi.

Razgovor s Gabi Novak održat će se na 1. katu MSU-a, u utorak, 6. listopada 2020. godine s početkom u 19 sati, a vodit će koautorica izložbe i ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić, a uvodnu riječ i produkciju održat će Branko Kostelnik, producent i voditelj Odjela za programsko – izložbenu djelatnost MSU. Autori izložbe su Simon Bogojević Narath, Vesna Meštrić i Snježana Pintarić. Podsjetimo, izložba Od imaginacije do animacije – 60 godina zagrebačke škole animiranog filma bit će otvorena do 31. listopada 2020. godine.

Zbog propisanih epidemioloških mjera broj posjetitelja koji mogu sudjelovati na razgovoru je ograničen na 40. Molimo vas da rezervirate svoje mjesto na e-mail pr@msu.hr uz sljedeće podatke: ime i prezime, vaš kontakt broj i e-mail.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - -

1 thought on “Legenda u MSU: večer s Gabi Novak uz izložbu “Od imaginacije do animacije: šest desetljeća Zagreb filma”

Comments are closed.