leda - miroslav krleža | hnk zagreb | 2023.

Leda, jedina komedija Miroslava Krleže, nakon više od 20 godina igra na sceni zagrebačkog HNK-a

Nakon više od dva desetljeća, u petak, 26. svibnja 2023. godine, premijerno na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i u režiji Franke Perković bit će izvedena predstava “Leda” Miroslava Krleže! Svjetski hohštapler Oliver Urban (Jerko Maričić) i trenutno likovni kritičar, njegov prijatelj Aurel (Igor Kovač), uspješan slikar, njegova žena Klara (Jadranka Đokić) bivša operna pjevačica, Melita (Iva Jerković) i njezin suprug, skorojević Klanfar (Dušan Bućan), u jednoj se karnevalskoj noći razotkrivaju do najintimnijih detalja. I to kroz svoje prijateljske, bračne, izvanbračne i ljubavničke odnose.


Ljubavni se parovi razilaze, brakovi klimaju, a bivši se ljubavnici ponovno susreću. I tako unedogled. Briljantno napisane uloge, sjajni dijalozi, intrigantne situacije i isprepleteni odnosi koji variraju od salonske drame do vodvilja, samo su neki od elemenata ove jedine Krležine komedije. A kako kaže sama redateljica ove predstave, “rad na Ledi ponajviše se odnosi na raspoznavanje unutarnjeg psihološkog volumena. A on je, u svakom smislu zaista voluminozan te u pokušaju da ga poetsko biće glumca usvoji i iznese…”

“Mi koji radimo u kazalištu obično se smješkamo na često pitanje laika – Kako glumci zapamte sav taj tekst? No, to je najčešće najmanji problem našega posla. Kod Krleže to pitanje nije nimalo smiješno, jer da – pamćenje ogromne količine teksta, usvajanje božanstvene, no za naše jezično iskustvo nepredvidljivo složene sintakse, zahtijeva zaista spor i mukotrpan rad. I to za mene proces rada na Ledi čini različitim od rada na drugim predstavama. Čak i na klasicima poput Shakespearea. Naravno, osim u formalnom, tako i u sadržajnom smislu logoreičnošću Krležinih likova nije jednostavno ovladati. Jer kako i sam Krleža kaže – bez unutarnjeg psihološkog volumena kao glazbala i dobrog glumca kao svirača koji na tom glazbalu svira”, rekla je redateljica Franka Perković.

Leda je svojevrsno groteskno zrcalo uspona i potpuna raspada jedne obitelji

Kao završni dio Glembajevskoga ciklusa u kojemu se prati obitelj Glembay od osamnaestoga pa sve do tridesetih godina dvadesetoga stoljeća, Leda je svojevrsno groteskno zrcalo uspona i potpuna raspada jedne obitelji. Ova posljednja drama u ciklusu o Glembayevima prati posljednjeg Glembaya, jednu njegovu noć, između dva bračna para i između dva svjetska rata.

“Likovi su ostavljeni sami, u divljoj karnevalskoj noći, pijani, u žudnji za životom… I sa svega nekoliko, barem za tu noć, važnih odluka. Svaki je od njih u potrazi za ljubavlju ili ono malo utjehe, suviškom života. U ovoj neobičnoj komediji puno se toga govori. Ali ipak iza bujice riječi to u samo uplašeni ljudi koji stoje na rubu. Na granici između noći i dana, snova i stvarnosti, između maske i lica, živih i mrtvih, braka i preljuba, sigurnosti i avanture. Nakon noći gdje je bilo puno iskre, ali ne i vatre, jutro donosi mamurluk. Ali i još samo malo odgode svakog kraja”, rekao je dramaturg predstave Dino Pešut.

Scenografkinja predstave Leda koja će igrati u zagrebačkom HNK-u je Paola Lugarić. Kostimografiju potpisuje Doris Kristić, scenski pokret Petra Hrašćanec, a oblikovatelj svjetla je Elvis Butković. Za glazbu su zaduženi Roko Crnić i Hrvoje Klemenčić. Asistent redateljice je Toma Serdarević, scenografkinje Aleksandra Vukićević, a kostimografije Ana Trišler. U ostalim ulogama su Tesa Litvan, Gloria Dubelj, Iva Šimić Šakoronja i Ivan Colarić. I dodajmo, osim premijerne izvedbe, predstava Leda Miroslava Krleže se u HNK-u Zagreb može pogledati i 27., 29. i 31. svibnja te 1. i 2. lipnja 2023. godine. Više o Ledi, drami u četiri čina, doznajte na Wikipediji.

Tagged