laibach - wir sind das volk (ein musical aus deutschland) I 2022. I kd lisinski zagreb

Laibach u Lisinskom predstavlja novi uzbudljivi projekt “Wir sind das Volk”

Novi album grupe Laibach pod naslovom “Wir sind das Volk (ein Musical aus Deutschland)” najavljen je za petak, 25. ožujka 2022. godine! On će izaći u obliku digitalnog izdanja i deluxe CD-a, dok se dvostruko vinilno izdanje očekuje u petak, 10. lipnja. Album objedinjuje glazbu iz hvaljene kazališne produkcije “Wir sind das Volk” (hrv. “Mi smo ljudi”), koja je premijerno prikazana u kazalištu Hebbel am Ufer (HAU) u Berlinu 8. veljače 2020. godine. Izvedene su još dvije predstave, prije nego što je produkcija zaustavljena zbog pandemije koronavirusa.


Wir sind das Volk temelji se na spisima Heinera Müllera (1929.-1995.), jednog od najznačajnijih dramatičara njemačkog govornog područja nakon Bertolta Brechta. Neraskidiva veza Laibacha s kazalištem počela je još 1984. godine kada su skladali glazbu za Kvartet Heinera Müllera, predstavu koja je predstavljena u Slovenskom narodnom kazalištu u Ljubljani. Sljedeće godine susreli su se u Berlinu s Müllerom koji im je predložio suradnju. Müller je nastavio koristiti njihovu glazbu u produkciji, no, do suradnje nikada nije došlo. Tako je bilo sve dok Anja Quickert, voditeljica International Heiner Müller Societyja, nije predložila posthumni projekt temeljen na Müllerovim tekstovima.

Za naslovnicu i unutarnji omot novog Laibachovog albuma odabrani su radovi Gottfrieda Helnweina

“Slijedili smo strategiju samog Heinera Müllera prilikom rezanja i preuređivanja materijala. Uzimali smo njegove tekstove i stavljali u drugi kontekst i ponovno ih povezivali s glazbom. Sve kako bi uvukli publiku u nju ili je otuđili od nje. Glazba otključava emocije i stoga je odlično manipulativno oruđe i snažno propagandno oružje. I zato kombinacija Heinera Müllera, koji je kazalište vidio kao političku instituciju, i Laibacha, ne može biti ništa drugo nego mjuzikl“, objašnjava Laibach.

Za naslovnicu i unutarnji omot albuma odabrani su radovi Gottfrieda Helnweina, renomiranog austrijsko-irskog umjetnika hiperrealizma. Ti radovi pripadaju njegovom najznačajnijem i najpoznatijem ciklusu Bogojavljanje. Njima dominira ironična predstava zavodljive ljepote nacionalsocijalizma, citirana kroz kršćansku ikonografiju.

Laibach će sa svojim mjuziklom nastupiti osim u Zagrebu i u više europskih gradova

Laibach, slovenska avangardna glazbena grupa 2021. godine otvorila je Klagenfurtski festival sa slovenskom verzijom iste produkcije. Također, izveo još dvije rasprodane predstave u ljubljanskom kinu Šiška. U ožujku 2022. godine nastavljaju se nastupi u berlinskom HAU-u, a potvrđeni su još Zagreb, Ljubljana, Hamburg, Maribor te nastup u Kulturnoj prijestolnici Europe, Novom Sadu.

Zagrebački koncert održat će se u subotu, 2. travnja 2022. godine u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Laibach će zajedno s gostima i to po prvi puta u Hrvatskoj predstavom Wir sind das Volk (ein Musical aus Deutschland) uprizoriti nešto manje od dva sata glazbeno-scenskog spektakla. Ulaznice, po cijenama od 200, 250 i 300 kuna, dostupne su na blagajnama Lisinskog. Više o Laibachu doznajte na njihovom Facebook profilu.

Video: Laibach – Ich will ein Deutscher sein

Tagged