dragan despot - monodrama "na rubu pameti" - 2020

Krležin roman “Na rubu pameti” predložak je monodrame Dragana Despota

Objavljen 1938. godine, Krležin roman “Na rubu pameti” predložak je monodramskog autorskog projekta glumca Dragana Despota koji uz dramaturšku pomoć Lade Martinac potpisuje adaptaciju, režiju i izvedbu, dok je autor glazbe Arsen Dedić. Dragan Despot glumac je nevjerojatne scenske energije i unutrašnje koncentracije, jedan od malobrojnih koji s fascinantnom lakoćom govore Krležinu rečenicu i duboko, mogli bismo reći – gotovo organski doživljavaju i posvajaju sudbinu lika. Iako su glupost i licemjerje svevremenske teme, važno je naglasiti kako Dragan Despot želi i uspijeva Krležu igrati upravo u odrazu našega vremena. Nedvojbeno, snagom svoje interpretacije emotivno i intelektualno, Despot angažira gledatelja pa je po svemu očito kako je na našoj kazališnoj sceni “Na rubu pameti” rijetko viđen, istinski umjetnički čin.

“U doktorovu pobunu pretočio sam svoju, ali ne samo zbog bolesnog i moralno iskvarenog društva i ljudske gluposti, nego i kao moju vlastitu pobunu protiv sve većeg zanemarivanja smisla riječi i lošeg govora na našim kazališnim scenama, pokušaj prizivanja davno zaboravljenih kriterija, dakle htio sam igrati Krležu preko svoga bunta i pobune upravo, u odrazu našeg vremena, kroz sebe, vratiti riječ ponovno na pijedestal, vratiti joj dostojanstvo, važnost i odgovornost. Igrati predstavu velika je svetkovina za moju dušu. S Krležom sam produžio svoj san o glumi”, smatra Dragan Despot.

Drama Na rubu pameti igra u Jazz & Cabaret Club Kontesa (Cestarčeva ulica 2) igra 3., 23. i 30. veljače 2020. godine s početkom u 21 sat.

Ulaznice se kupuju na blagajni Jazz & Cabaret Cluba Kontesa jedan sat prije početka predstave, na blagajni Kazališta Komedija, Ilica 5 (Oktogon) i na portalu Ulaznice.hr.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - -