križevačko veliko spravišče 2023 | križevačke mažoretkinje

Križevačko veliko spravišče 2023 – najveća križevačka turistička manifestacija održava se od 2. do 4. lipnja 2023. godine

U znak sjećanja na legendu o “pomirbi” kalničkih šljivara i križevačkih purgera, manifestacija je nazvana “Križevačko veliko spravišče” i već pet desetljeća nastavlja tradiciju i njegovanje tradicionalnih običaja uz razvijanje bratstva i pajdašije među ljudima dobre volje. Križevačko veliko spravišče je veliki sajam kulture na kojem se predstavlja kulturno-povijesna baština križevačkog kraja. Riječ je o manifestaciji u sklopu koje se odvija najveća interaktivna predstava na otvorenom o pomirbi križevačkih purgera i plemenitih kalničkih šljivara u kojoj publika sudjeluje brojnim zdravicama po Križevačkim štatutima.


Svečano otvaranje manifestacije Križevačko veliko spravišče će se uz povorku održati u petak, 2. lipnja 2023. godine u 20:30 sati. A mjesto održavanja je glavna pozornica na Strossmayerovom trgu u Križevcima. Dodajmo da će u povorci sudjelovati više od 200 sudionika. Tako će prodefilirati kulturno-umjetnička društva, Križevačka djevojačka straža, Križevačke mažoretkinje, glumci Spravišča, ali i brojni ostali uzvanici. Nakon povorke kreće tradicionalna predstava u kojoj će gradonačelnik Mario Rajn predati ključ grada na tri dana Varoškom sucu.

U tradicionalnoj špelanciji pomirbe sve okupljene se podsjeća o nastanku Križevačkih štatuta. Gradom će voziti kočije, a posjetitelji će moći organizirano obići sve križevačke znamenitosti. Predstavu pomirbe igraju amaterski glumci uz redateljsku direkciju Jana Kerekeša, a ona ide u dva dijela. Sve započinje u petak, 2. lipnja i nastavlja se u nedjelju, 4. lipnja, kada se završava svađa i nastavljaju pregovori do konačnog dogovora.

Križevačko veliko spravišče će vas iznenaditi bogatom ponudom

Posjetitelje očekuje bogata gastronomska ponuda kao i iznimno velika Štruklijada u kojoj pripremom štrukla sudjeluju mjesni odbori i gradske četvrti grada Križevaca. A svi posjetitelji mogu uživati u besplatnoj degustaciji te dati svoj glas najboljim štruklima. Tradicionalno će se pripremati velika atrakcija pečenje vola s besplatnom podjelom građanima, a ove, 2023. godine, novost u programu je kušanje gverca i njegovo ocjenjivanje Gvercijada. Bogat program uključuje razne aktivnosti za djecu, od predstava, radionica pa do žonglerskih showova. A očekuje se i velik broj izlagača s raznovrsnom ponudom.

Manifestaciju Križevačko veliko spravišče 2023 prate i brojna kulturna događanja. Tu će biti nastupi domaćih i inozemnih folklornih i puhačkih skupina, predstavljanje tradicijskih zanata, obrtništva, domaće radinosti, prigorskih jela i vina, književne večeri, izložbe, koncerti ozbiljne, narodne i zabavne glazbe i druga iznenađenja koja je moguće otkriti jedino dolaskom u Križevce, u grad koji, za vrijeme Spravišča, sa svojim trgovima, postaje velika pozornica s prigodnim programima za sve uzraste.

U večernjim satima posjetitelje očekuje bogati zabavni program koncerata popularnih izvođača. Tako će u petak, 2. lipnja, nastupiti Marko Kutlić. U subotu, 3. lipnja, nastupaju Klapa Iskon i Matija Cvek, a u nedjelju, 4. lipnja, Dražen Zečić. Cjelokupni program manifestacije Križevačko veliko spravišče 2023 možete doznati na mrežnim stranicama na adresi spravisce.com.

VIDEO: Marko Kutlić | Matija Cvek |

Tagged