kristin hersh I 2022.

Kristin Hersh, ikona američke alternativne i indie-rock scene, nastupa u Močvari

Močvara ima čast ugostiti Kristin Hersh, pravu ikonu američke alternativne i indie-rock scene, koja dodajmo, po prvi puta dolazi u Zagreb. Kristin je sa svojom polusestrom Tanyom Donelly početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća utemeljila Throwing Muses, grupu koju slobodno možemo nazvati jednom od najutjecajnijih alternativnih grupa tog vremena. Nakon što su postali poznati u lokalnim krugovima po energičnim nastupima, sa svojim prvim demo snimkama postali su pravi hit na tamošnjim koledž radijskim postajama. Važno je napomenuti da su one u to doba bile iznimno značajne za američku glazbenu scenu.


Međutim, umjesto da dobiju ugovor od neke od važnih američkih izdavačkih kuća, Throwing Muses su potpisale ugovor s kultnom britanskom izdavačkom kućom 4AD Records. Tako su postali prvi američki bend kojeg je izdavao 4AD te na neki način utrli put kojim će kasnije proći grupa Pixies. S njima su Throwing Muses dijelili dio glazbenog puta te često zajednički i nastupali.

Throwing Muses su za 4AD između 1986. i 1996. objavili sedam studijskih albuma

A po objavljivanju posljednjeg albuma Limbo iz 1996. bend je raspušten. Kristin Hersh je odmah nastavila sa samostalnom karijerom s kojom je počela dvije godine ranije kada je objavljen njen hvaljeni album Hips And Makers. Taj je album donio i slavnu suradnju s Michaelom Stipeom, pjevačem grupe R.E.M. u pjesmi Your Ghost. No, on je pokazao i promjenu u njenom glazbenom stilu. Pjesme na samostalnom albumu bile su intimnije, više napravljene u singer/songwriter folk maniri. Kritika je sve dobro primila, a Hersh je iz godine u godinu objavljivala nove materijale.

Od 2003. godine paralelno sa samostalnom karijerom Kristin Hersh radi i s Throwing Muses. Naime, bend se ponovo okupio i objavio novi album. Grupa se povremeno okuplja i radi, ali Kristin Hersh neumorno nastavlja sa samostalnim radom. Do 2018. je objavila ukupno 10 samostalnih albuma, a s vremenom je zvuk na njima postao više “bendovski”. Pogotovo je to slučaj s posljednjim albumom Possible Dust Clouds. Ali to nije ni čudno, s obzirom na to da je Hersh na njemu odustala od ideje da sve instrumente snimi sama. Tako da je na ovom albumu bubnjeve svirao David Narcizo, bubnjar iz Throwing Muses.

Imala je Kristin Hersh i epizodu s bendom 50 Woot Wave

S njima je objavila jedan studijski album, dva live albuma i nekoliko EP-a. Ukupno je u karijeri, bilo samostalnoj, bilo s bendovima, objavila više od 20 studijskih albuma. Pravo je zadovoljstvo što ćemo je po prvi put gledati u Močvari. Spomenimo i da je uz glazbenu karijeru, Hersh razvijala i književnu. Napisala je nekoliko knjiga za djecu, a njena autobiografska knjiga Rat Girl je od strane Rolling Stonea proglašena osmom najboljom autobiografskom rock knjigom svih vremena.

Kristin Hersh nastupa u zagrebačkom klubu Močvara u četvrtak, 26. svibnja 2022. godine. Ulaznice možete kupiti u pretprodaji po cijeni od 150 te na dan koncerta po 180 kuna. Vrata kluba se otvaraju u 19, a koncert počinje u 20 sati. Više informacija o ovoj glasovitoj indie rock glazbenici doznajte na Wikipediji.

Video: Kristin Hersh – Your Ghost (ft. Michael Stipe) / A loon

Tagged