korpertreffer - cocoondance - 2020

KÖRPERTREFFER – bijeg od dominantne percepcije lica u Zagrebačkom plesnom centru

U ovom interdisciplinarnom projektu plesači skupine CocoonDance udružili su snage s glumcima Državnog kazališta u Darmstadtu, videoumjetnikom te dramskim piscem da bi potražili nove, razigrane plesne oblike izražavanja u vrijeme koje naizgled raspršuje tijelo u digitalnom prostoru. Projekt KÖRPERTREFFER – bijeg od dominantne percepcije lica njemačke skupine CocoonDance gostovat će u Zagrebačkom plesnom centru 19. i 20. veljače 2020. godine u 20 sati.

Što ako se tijelo shvaća isključivo kao sredstvo za pretvaranje kodova u različite umjetničke jezike i medije? Što ako posljedice digitalna prikaza prethodne diferencijacije čine besmislenima? I što ako sve to u osnovi dovodi u pitanje našu percepciju slike i tijela?

U Körpertrefferu tim se pitanjima bavilo godinu i pol dana u pet radionica održanih tijekom 2018. i 2019. s raznim polaznicima. Rezultat je dinamičan proces stalna prekrajanja postojeće scenske građe, čime su i metode koreografskog rada također postale ravnopravnim izražajnim sredstvom.

Tijela osobito često gube svoju tajnu i više nisu povlašteni nositelji nedokazive istine. Žrtve su svijeta naviknuta na tehnologiju deepfake, kojom umjetna inteligencija montira nove ljudske slike i stvara nove likove. Svijeta koji sve više preispituje svoju percepciju u naizgled bezgraničnim digitalnim prostorima.

Svakodnevnom uporabom digitalnih medija uočavamo sve veću virtualizaciju i kontroliranu promjenjivost lica koje se nekoć činilo čvrstim središtem našeg identiteta. To postavlja pitanje treba li i u kojoj mjeri zadržati tradicionalna razlikovanja izvanjskog i unutarnjeg, prirodnog i umjetnog, pravila i devijacije, ljudskog i životinjskog.

Na temelju razorne binarne strukture lica filozofi Gilles Deleuze i Félix Guattari već su 1980. u studiji Mille Plateaux iznijeli jasne dvojbe o dominantnom položaju lica. Nazvali su ga horor-pričom, neljudskim na čovjeku i nastavili: “Ako čovjek želi opstati, mora pobjeći od lica, jer se budućnost lica sastoji samo od njegova nestajanja.”

Ništa manje od toga ni CocoonDance ne želi postići Körpertrefferom.

Jednosatna predstava sastavljena je od triju dijelova. Prvi je o pretpovijesti, o stvaranju lica koje predstavlja ljudski identitet izvana. Potom slijedi pogled na lice u neumjerenosti medija našeg vremena. Kraj daje utopijski pogled na vrijeme u kojem lice više ne dominira našom percepcijom i komunikacijom.

Zahvaljujući programu Doppelpass Njemačke savezne fondacije za kulturu, koji spaja neovisne ansamble i državna kazališta s trećim partnerom, uz Državno kazalište u Darmstadtu i skupinu CocoonDance Zagrebački plesni centar postao je trećim partnerom u projektu.

Kao cjeloviti koreografski nastavak Körpertreffera, u Zagrebu će 27. ožujka 2020. godine hrvatski plesači i plesači skupine CocoonDance premijerno izvesti Body Shots. Nakon zagrebačke premijere, Body Shots izvest će se i u Darmstadtu.

O projektu

  • Autori i izvođači: Álvaro Esteban, Hans Christian Hegewald, Robert Lang, Werner Nigg, Susanne Schneider, Stefan Schuster i Mathias Znidarec
  • Koreografkinja: Rafaële Giovanola
  • Dramaturzi: Rainald Endraß, Maximilian Löwenstein
  • Scenograf: Boris Kahnert
  • Kostimografkinja: Florence Klotz
  • Glazba: Jörg Ritzenhoff
  • Tekst: Lothar Kittstein
  • Video: Benjamin Weber
  • Trajanje: 65 minuta
  • Foto: Nils Heck

PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - -

1 thought on “KÖRPERTREFFER – bijeg od dominantne percepcije lica u Zagrebačkom plesnom centru

Comments are closed.