zagrebačka filharmonija - zagreb philharmonic orchestra - kd vatroslav lisinski - 2022.

Koncert na dar 2022 – Zagrebačka filharmonija i studenti Muzičke akademije nastupaju u Lisinskom

Zagrebačka filharmonija i studenti Muzičke akademije održat će tradicionalni koncert na dar publici! Koncert će se održati u petak, 14. siječnja 2022. godine u 19.30 sati u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. Slušat ćemo djela skladatelja Mauricea Ravela i Jeana Sibeliusa. No, izvest će se i praizvedba djela “Koncert za orgulje i orkestar” studenta kompozicije Krešimira Klarića. U koncertu sudjeluju solisti Krešimir Klarić, Fabijan Košćak, Davor Nekjak te Matej Mihaljević, a dirigent je Ivan Josip Skender.

Odabrani studenti tako će dobiti priliku ravnopravno svirati sa stalnim članovima ovog renomiranog domaćeg ansambla. A to je za mlade glazbenike neprocjenjivo i vrijedno profesionalno iskustvo. Ulaz na koncert je slobodan, uz obaveznu prethodnu rezervaciju na mail producent@muza.hr. Također, obvezna je COVID potvrda ili važeći negativni test. Besplatne karte preuzimaju se na blagajni Zagrebačke filharmonije. Koncert će se moći pratiti ONLINE putem YouTube kanala Muzičke akademije.

Zagrebačka filharmonija orkestar je 150-godišnje tradicije vrhunskog muziciranja u Zagrebu i Hrvatskoj

Ali je i promotor glazbene umjetnosti diljem Hrvatske. Riječ je o glazbenoj instituciji koja utjelovljuje urbanu sliku Zagreba kao srednjoeuropskog središta glazbe, umjetnosti i kulture. Ovaj je orkestar desetljećima u Hrvatsku donosio najbolju klasičnu glazbu, a njegovu povijest pisali su prvorazredni šefovi dirigenti. Istaknut ćemo veličine kao što su Friedrich Zaun, Milan Horvat, Lovro von Matačić, Mladen Bašić, Pavle Dešpalj, Kazushi Ono, Pavel Kogan, Alexander Rahbari i Vjekoslav Šutej.

Također i mnogi proslavljeni dirigenti nastupali su sa Zagrebačkom filharmonijom. Oni su Leopold Stokowski, Paul Kletzki, Sir Malcom Sargent, Kurt Sanderling, Carlo Zecchi, Jean Martinon, Milan Sachs, Krešimir Baranović, Boris Papandopulo, Stjepan Šulek, Milko Kelemen, Igor Stravinski, Krzysztof Penderecki i drugi. Mnogobrojni ugledni svjetski poznati glazbenici nastupali su uz Zagrebačku filharmoniju kao solisti na inozemnim turnejama i gosti u sklopu filharmonijskih koncertnih ciklusa. To su bili Yehudi Menuhin, Antonio Janigro, Mstislav Rostropovič, Leonid Kogan, Luciano Pavarotti, Ivo Pogorelić, Montserrat Caballe, Alexander Rudin, David Garett, Julian Rachlin i Shlomo Mintz. A suradnju su rado često ostvarivali i poznati domaći glazbenici. Više informacija doznajte na službenim mrežnim stranicama Filharmonije na adresi zgf.hr.

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - - - - - - - -