tamas erdi / muzička akademija zagreb

Koncert mađarskog pijanista Tamasa Erdija u Koncertnoj dvorani Muzičke akademije

Koncert mađarskog pijanista Tamása Érdija održat će se u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa Muzičke akademije, u ponedjeljak, 14. listopada 2019. godine u 19:30 sati. Tamás Érdi počeo je svirati klavir sa šest godina, a sa šesnaest je pobijedio na klavirskom natjecanju Louis Braille, što mu je omogućilo nastavak školovanja na Bečkoj muzičkoj akademiji, odnosno na Kraljevskom konzervatoriju u Torontu. Sa osamnaest godina već objavljuje svoj prvi album, a mentori su mu Tamás Vásáry i Zoltán Kocsis. Nastupao je u najvećim koncertnim dvoranama – u njujorškom Carnegie Hallu, londonskom Barbican Centru i u budimpeštanskoj Müpi.


“Puno nježnije prebire po tipkama glasovira, nego videći ljudi. Usuđujem se reći da se njegova vještina može mjeriti s Chopinovom”, rekao je o njemu Zoltán Kocsis.

“Za mene je vrlo važna prva reakcija publike. Ako je nakon toga oduševljeniji pljesak, ja dobivam krila. Zanimljivo, tada općenito pomislim na skladatelja, čuje li i on s druge strane, da li je i on zadovoljan sa mnom, jer ja vjerujem u to”, rekao je Tamás Érdi, dobitnik nagrada Gundel, Junior Prima, Prima Primissima i Ferenc Liszt te Viteškog križa – državnog odlikovanja Mađarske za zasluge.

Program klavirskog koncerta Tamása Érdija

  • Béla Bartók: Allegro barbaro
  • Béla Bartók: Improvizacija na mađarske seljačke pjesme
  • Ferenc Liszt: Consolation u Des-duru
  • Modest Musorgski: Slike s izložbe

PROČITAJTE VIŠE:

Tagged