koncert "indexi i prijatelji" :: lisinski zagreb

Koncert “Indexi i prijatelji” u Lisinskom – hommage kultnom sarajevskom bendu

Koncertni spektakl INDEXI I PRIJATELJI hommage je kultnom sarajevskom bendu INDEXI. A povodom 60. godišnjice od osnivanja benda organizirat će se pet velikih regionalnih koncerata, od kojih će jedan biti i u Zagrebu! Taj koncert će se održati u Lisinskom u ponedjeljak, 24. listopada 2022. godine. Dodajmo da će se 60. obljetnica proslaviti koncertima i u Sarajevu, Skoplju, Ljubljani i Beogradu.


U ovom zanimljivom i emotivnom projektu gdje će se pjevati bezvremenski hitovi kao što su Bacila je sve niz rijeku, Sanjam, Balada, Da sam ja netko, Sve ove godine, Plima, Jutro će promijeniti sve i mnogi drugi, s raznih strana svijeta okupit će se živući članovi benda Fadil Redžić, Neno Jurin, Miroslav Šaranović, Peco Petej, Vlado Pravdić, legendarni klavijaturist Bijelog dugmeta koji je muzičku karijeru počeo u Indexima te gitaristi Muris Varajić i Ivan Kukić.

Uz Indexe će na binu stati kombinacija starijih i iskusnijih te mladih pjevača

indexi :: 2022.

Pjevat će Dado Topić, Hari Mata Hari, Zoran Predin, Neno Belan, Branko Đurić Đuro, Dino Jelusić, Nermin Puškar, Bojana Stamenova, Amel Čurić, Tamara Todevska i Dejan Cukić. Ovaj projekt počeo je s realizacijom prije 15 godina i do sada je održan 25 puta na prostorima bivše Jugoslavije.

“Svi su bili rasprodani i sve dvorane su do posljednjeg mjesta bile popunjene. Sve je počelo prvenstveno iz moje ljubavi prema grupi Indeksi i njihovoj glazbi. Tek sam se počeo baviti producentskim poslom kada smo se moj prijatelj Tarik Filipović i ja jednu večer družili i uz par čaša vina došli zajedno do ideje da napravimo hommage Indeksima. Nazvao sam Fadila Redžića u Ameriku i odmah je pristao. Obratio sam se i Zrinku Tutiću i Nikši Bratošu, koji su me podržali i uključili se u projekt”, rekao je producent i idejni tvorac ovog projekta Tomislav Kašljević.

“Prvi koncert održan u Lisinskom bio je sjajan i toliko je emotivno odjeknuo da su nas počeli zvati iz svih gradova bivše Jugoslavije. To mi je zasigurno jedan od najdražih projekata u životu, iako je to težak i mazohistički posao. Skupljaju glazbenici iz čitavog svijeta, komplicirana je to organizacija… Ali svaki put kad čujem koncert znam da je sve vrijedilo. Uvijek sam se vodio riječima pokojnog Kornelija Kovača, koji je bio član Indexa, kada mi je rekao da je ovo sjajan koncert, ali da uvijek pazim na nivo na kvalitetu. I uvijek sam se trudio da tako i bude”, dodao je Kašljević.

O grupi Indexi

Indexi su najdugovječnija i najznačajnija bosanskohercegovačka pop rock grupa. Ali ona je i jedna od najboljih ex-yu grupa koja je žarila i palila od 1962. do 2001. godine. U tom su razdoblju objavljena dva studijska albuma, 27 singlova te 12 kompilacijskih albuma. No poznato je i to da je više njihovih pjesama do sada nije objavljeno. Prvi nastup Indexi su imali u jesen 1962. u sarajevskom Domu milicije. U početku su svirali instrumentalnu muziku i to obrade svjetskih hitova svojih uzora The Shadows, The Kinks i Cliffa Richarda, a kasnije su počeli snimati i svirati i svoje pjesme.

Posljedni koncert Indexa održan je u Banja Luci u dvorani Borik 5. svibnja 2001. godine. A nakon što je nenadmašni pjevač Davorin Popović umro 18. lipnja 2001. grupa je prestala postojati. Gitarist Slobodan Bodo Kovačević umro je 22. travnja 2004., bubnjar Đorđe Kisić 25. studenoga 2005., a nedavno nas je napustio i legendarni Kornelije Bata Kovač. Više informacija o Indexima doznajte na Wikipediji.

VIDEO: Indexi – Sanjam

Tagged