tena novak ansambl 2019

Koncert autorske glazbe zagrebačke violinistice Tene Novak Vincek

Koncert autorske glazbe zagrebačke violinistice i multidisciplinarne umjetnice Tene Novak Vincek, kreatorice glazbenog smjera koji sama autorica naziva progresivni minimalizam, možete poslušati u četvrtak, 19. rujna u 21 sat u Kulturnom centru Mesnička u Zagrebu. Dan kasnije, u subotu, 21. rujna također u 21 sat, možete koncert poslušati u riječkoj Filodrammatici. Promocija novog albuma Cognitions premijerno će biti održana zagrebačkoj publici, a ulaz na promociju je besplatan, uz preporučenu donaciju od 30 kuna. Riječkoj publici će ulaznice za koncert, radi putnih troškova, biti 50, a na dan koncerta 70 kuna.


O Tena Novak ansamblu

Tena Novak ansambl okuplja kompozitorica, violinistica i slikarica Tena Novak Vincek, u ožujku 2015., s ciljem stvaranja i izvođenja originalne autorske glazbe. Za svaku se pojedinu skladbu mijenja instrumentarij, i tako tvori razne komorne kombinacije (dua, tria i kvarteti, kvinteti, seksteti) koju čine klavir, violina, violončelo, klarinet, saksofon, truba i flauta.

Ciljevi produkcije ovog ansambla su spojevi različitih pristupa glazbi, putem izvođenja novih, ciljano pisanih kompozicija, i širenje otvorenog i iskrenog glazbenog izričaja punog ljubavi prema izvođenju i stvaranju glazbe, neopterećenog regulama i klasifikacijama pa je tako ova glazba smještena osim u koncertne dvorane i u klupske prostore, ali i u vanjske prostore, kazališne i multimedijalne prostore, filmske i slične koncepte.

Ovaj ansambl nerijetko prate vizualni, slikovni i plesni izričaji. Cilj projekta je da se predstave nove skladbe te da se ova glazba promidžbeno realizira, dovede u širu primjenu, da se tako i kompozicije više slušaju i izvode, ne samo od strane ansambla već i drugih sastava koji su zainteresirani za izvođenje originalne nove glazbe.

Ansambl je do sada održao niz koncerata autorske glazbe u sklopu predstava, (Slika pokret zvuk, MM centar 2015.), samostalnih autorskih večeri, koje su i vizualno dopunjene (Zajednica Nijemaca i Europski dom 2016., 2017., i 2018.), u sklopu samostalnih izložbi (Europski dom 2016.).

Na posljednjem je autorskom predstavljanju ciklusa Sve je novo 12. travnja 2018., uz samostalnu izložbu, u prostoru Zajednice Nijemaca u Hrvatskoj u Palmoitćevoj ulici i klubu Vinyl bilo praizvedeno pet novih skladbi.

Članovi ansambla su: Dina Katnić – klavir, Igor Dorotić – truba, Andrea Dizdar – flauta, Vedrana Dizdar – klarinet, Ana Kovačić – saksofon, Lana Beraković – violončelo i Tena Novak Vincek – violina, kompozicija, scenografija.

“Svaka skladba ujedinjava zaseban karakter – od elegičnog i sjetnog do dramatičnog, cirkuskog, grotesknog i agresivnog, nerijetko graničeći s glazbenom programnošću, ali i zakonitostima filmske glazbe. Skladateljska paleta Tene Novak Vincek pri tome je iznimno zaigrana i neopterećena regulama, uz inzistiranje na melodiji koje se ipak uspostavlja kao stanovito pravilo. Razdijeljen na manje sastave, uglavnom duete i trija, ansambl svojim specifičnim zvučnim bojama i izražajnim potencijalima u punoj snazi i spremnosti odgovara na zahtjevan autorski rukopis Tene Novak Vincek te podjednako dobro iznosi motorične polifone bravure, kao i blokove snažne impresionističke pastoznosti.” (Martina Bratić za časopis Cantus 2015.)


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged