niccolo machiavelli - mandragola - kazalište komedija zagreb :: 2021.

Komedija predstavlja predstavu Mandragola čija britkost nimalo ne blijedi

Fabijan Pavao Medvešek, Davor Svedružić, Ivan Magud, Ronald Žlabur, Dubravka Ostojić, Dajana Čuljak i Goran Malus oduševit će vas u našoj novoj komediji Mandragola! Predstavu je prema prijevodu Ive Frangeša režirao Zoran Mužić, scenograf je Tomislav Ruszkowski, kostimografkinje Elvira Ulip i Eva Karakaš Bedrina, dramaturginja Petra Mrduljaš, a autor glazbe Mate Matišić.

Premda nas čak pola tisućljeća dijeli od Machiavellijeve Firence, svježina i britkost ove komedije nije nimalo izblijedjela. Podsjetimo, prva izvedba ove predstave odigrana je davne 1526. godine. Tako će i zagrebačka publika na početku trećeg tisućljeća prepoznati u njoj vječne mračne tajne ljudske duše. Ali i postaviti si pravo makjavelijansko pitanje – opravdava li cilj doista sva sredstva?

Mandragola je satirična i vrlo napeta priča…

Mladi Callimaco žudi za prelijepom Lucrezijom, kreposnom suprugom bogatoga i staroga Niccije. Niccia pak najviše od svega čezne za sinom i nasljednikom. I za to je spreman učiniti ama baš sve. Gramzljivi dodvorica Ligurio pomoći će Callimacu da zavara Nicciju kako bi se mladi zaljubljenik uspio zavući u Lucrezijin krevet, a Ligurio spremiti koji novčić u džep. Svi likovi uprijet će se da poljuljaju Lucrezijinu naizgled nesalomljivu krijepost, koja će se pokazati itekako slomljivom…

Niccolo Machiavelli se u ovoj ciničnoj komediji obračunava sa svojim sugrađanima izvrgavajući ruglu njihovu gramzljivost, lažljivost i pohotljivost. Autoru ništa ljudsko nije strano pa tako ni ovi ovozemaljski porivi koji pokreću njegove likove, ali mu je zato itekako stalo da raskrinka licemjerje kojim ih prikrivaju. U tome nitko nije pošteđen – ni ugledni pravnici, ni svećenici, ni mladi zaljubljenici. Više o ovoj renesansnoj talijanskoj komediji doznajte na Wikipediji.

Ulaznice za izvedbe predstave Mandragola koje igraju u ožujku i travnju 2021. godine u Kazalištu Komedija nabavite na blagajni u Oktogonu. Adresa blagajne je Ilica 5, a broj telefona 01 48 12 657. Više o Kazalištu Komedija doznajte na mrežnim stranicama na adresi komedija.hr.

Tagged