kočani orkestar :: boogaloo zagreb :: 2023.

Kočani orkestar, jedan je od najcjenjenijih romskih sastava u svijetu, nastupa u klubu Boogaloo

U maloj dvorani zagrebačkog Boogaloo Cluba, u isto vrijeme kada će se održati i koncert Vesne Pisarović u velikoj dvorani, nastupit će zagrebačkoj publici vrlo dobro poznata makedonska etno gypsy brass atrakcija Kočani Orkestar! A kao njihovi posebni gosti nastupit će orijentalne plesačice. Dodajmo da nakon koncerta u klubu Boogaloo slijedi Balkanfiesta party.


Kočani orkestar je internacionalna koncertna atrakcija i jedan je od najcjenjenijih romskih sastava u svijetu. Glazbeni stil ovih neumornih trubača vrlo je zanimljiv i jedinstven. Kao koncertno ime vrhunske sviračke reputacije uživaju veliki ugled kod poklonika Balkan gypsy brass glazbe. Tradicionalna romska glazba je temelj njihovog izraza kroz koji se isprepliću furiozna kola i svadbene veselice, sa tužnim i melankoličnim elegijama.

Kao glazbenici romskog porijekla iz Makedonije, veliku važnost pridaju upravo makedonskoj narodnoj glazbi. Međutim iz njihovih instrumenata može se čuti i balkanskih, romskih, turskih, meksičkih i drugih utjecaja. No, tu je i funky jazz s virtuoznim improvizacijama solista te popularne pjesme današnjice u njihovim originalnim verzijama.

Na prvom Hrvatskom gostovanju 2003. “zapalili” su publiku u Tvornici kulture

Tako je Kočani Orkestar pod vodstvom Ismaila Salieva zasluženo osvojio status najboljeg trubačkog sastava. U veljači 2007. godine ansambl je dobio novo, ali također iskusno vodstvo u liku Bilenta Salieva, Ismailovog sina te se postupno pojačao mlađim snagama. Ovaj iznimno popularni sastav može se pohvaliti redovitim nastupima u Zagrebu koji su već postali svojevrsna tradicija. Dvije godine zaredom su dupkom napunili etno/rock pivnicu na zagrebačkom Bundeku u sklopu Rujanfesta. A u Boćarskom domu za doček Nove godine napravili totalni urnebes.

Odnedavno bilježe i izvrsnu suradnju s hrvatskim bendom kubanskog usmjerenja Cubismo. S njima su gostovali u emisiji Garaža na HRT-u a zajedno su snimili pjesmu Cumbanchero. A s Lukom Nižetićem su snimili pjesmu i video spot Kad orkestar zasvira. Redoviti su gosti klubova duž cijele Jadranske obale – od Istre do južne Dalmacije. Osim u Hrvatskoj, Kočani orkestar je nastupao i u Francuskoj, Americi, Kanadi, Turskoj, Italiji, Sloveniji…

Kočani su snimili pet albuma: A Gypsy Brass Band, L’orient est rouge, Gypsy Mambo, Alone At My Wedding i The Ravished Bride. U pripremi je i šesti studijski album, kao i mnogobrojne zanimljive suradnje s hrvatskim estradnim umjetnicima. Više o ovom sjajnom trubačkom orkestru doznajte na Wikipediji.

Postoje stanovite optužbe kako ovaj Kočani orkestar nije original…

“Postojao je jedan Kočani orkestar koji je djelovao puno godina. No, krajem 90-tih godina 20. stoljeća orkestar se podijelio na dvije grupe. Jednu je vodio King Naat Veliov, a drugu Ismail Saliev, sa kojim su svirali i moj otac, kao i moja dva strica te ja. Naat je prilikom razdvajanja zadržao ime Original Kočani orkestar i preselio se u Pariz, a Ismail je zadržao Kočani orkestar i ostao u Kočanima. Kada su moj otac, kao i moja dva strica prestali svirati, logičan je bio korak da Bilent Saliev, Ismailov sin, Elvis Saliev, Esatov sin i ja nastavimo dalje sa orkestrom i njegovim radom”, rekao je Nusret Bajramov, vođe Kočani orkestra.

“Vezano za nekakve optužbe da smo lažni Kočani orkestar nemam što posebno dodati. Mislim da se iz svega što sam napisao i rekao da zaključiti i porijeklo i autohtonost i mene i našeg orkestra!”, dodao je Nusret Bajramov. A to znači da se ne morate se bojati da ćete biti prevareni i da nećete gledati pravi Kočani Orkestar, jer upravo to oni i jesu i imenom i adresom!

Napomena za publiku

Koncert ovog sjajnog orkestra će se održati u maloj dvorani kluba Boogaloo, dok će se u velikoj dvorani održati koncert Vesne Pisarović. A to su dva odvojena događaja za koji se za svaki posebno kupuju ulaznice. Vrata se za koncert Kočani orkestra otvaraju u 21 i publika sa ulaznicama za taj koncert neće moći prije 21 sat ući u dvoranu. Za koncert Vesne Pisarović vrata kluba se otvaraju već u 20 sati, a sve zbog izbjegavanja gužve na ulazu. Koncert Kočani orkestra će započeti u 22 sata, a nakon konceta će se nastaviti party pod nazivom Balkanfiesta, na kojem će se vrtiti popularna etno glazba od izvornih verzija do dubstepa. A kao iznenađenje, tijekom večeri će se na pozornici pojaviti i plesačice, u pratnji članova Kočani orkestra!

Cijena ulaznica iznosi 10 € u pretprodaji, a na dan koncerta cijena se penje na 12. Ulaznice se mogu kupiti samo preko Entrio.hr online i Entrio prodajnih mjesta. Od ponoći, nakon koncerta će se nastaviti Balkan Fiesta Party na koji će se ulaz naplačivati 4 €. Posjetioci koncerta će slobodno moći ostati na partyju.

AUDIO: Kočani Orkestar – Siki Siki Baba

Tagged