književni petak

Književni petak: Istina i(li) film u Gradskoj knjižnici na Starčevićevom trgu

Pozivamo vas na tribinu Književnog petka koja će se održati u petak, 25. listopada 2019. godine u 20 sati u Galeriji Kupola (Gradska knjižnica, Starčevićev trg 6, Zagreb, 3. kat). Dva hrabra i važna filma, jedan dubinski i povijesni problem našeg društva. Bliska i dalja prošlost pred filmskim kamerama nastavljaju biti temelj autorima za njihovu filmsku priču. Dnevnik Diane Budisavljević trenutno putuje hrvatskim kinima i vraća nas u doba Drugog svjetskog rata, koncentracijskih logora i bezglavog ubijanja. Vraća nas i u doba kad se nekolicina hrabrih suprotstavila zločinačkom sistemu i uspjela ga pobijediti.


Srbenka pak ne ide toliko daleko u prošlost. Devedesete su kod nas značile novi rat i nove zločine protiv čovječnosti, ali i konkretnih ljudi. U oba slučaja, a s time i u oba filma, govori se o stradanju pripadnika srpske manjine u Hrvatskoj.

Filmovi su to o teškim traumama našeg društva, ali istodobno i sjajni recentni naslovi kroz koje se može postaviti vječno pitanje o odnosu filma i povijesnih činjenica.

Nebojša Slijepčević, redatelj i scenarist Srbenke te Silvestar Mileta, povjesničar iza scenarija Dnevnika Diane Budisavljević sudjelovat će u dekonstrukcijsko – filmaškom Književnom petku o istini i(li) filmu uz voditelja i urednika Hrvoja Pukšeca.

Gradska knjižnica, Trg Ante Starčevića 6, Zagreb

PROČITAJTE VIŠE:

Tagged