king prawn / 2019.

King Prawn – Engleske ska-punk legende dolaze u Vintage Industrial Bar

Jedan od kultnih bendova engleske underground scene, King Prawn, 17 godina nakon posljednjeg nastupa na našim prostorima vraćaju se u Zagreb! Koncert će se održati u petak, 13. rujna 2019. godine u Vintage Industrial Baru, a bend dolazi da bi s nama ispratili ljeto i napunili nas elanom za nadolazeću jesen.

Njihova zarazna melodična glazba, nastala pod utjecajem The Dead Kennedysa, Crassa, Public Enemyja, Rage Against The Machinea i Boba Marleya, sadrži elemente punka, rocka, hardcorea, metala, ska, duba, reggaea i hip-hopa. Žanr koji oni sami nazivaju wildstyle, priskrbila im je titulu jednog od najzabavnijih live bendova.

Zbog njihove beskompromisnosti u stvaranju, političkih tekstova u pjesmama i mješavine ponekad, naočigled, nespojivih glazbenih stilova, često ih se uspoređuje baš s Rage Against The Machineom. Ska-punk grupu King Prawn oformili su Al Rumjen (vokal) i Devil Hands (gitara) 1993. godine u Londonu. Ubrzo im se priključuju Barbar Luck (bas) i Nikolai Jones (bubanj).

Dvije godine nakon osnutka bend objavljuje svoj prvi studijski album “First Offence”

Dodajmo da je njega producirao Martin Kent, gitarist Skunk Anansieja. 1998. izlazi drugi, live, studijski album Fried in London koji je producirao Harvey Birrell (Therapy?, Crass i Buzzcocks). Iste te godine nominirani su kao najbolji britanski novi bend za nagradu časopisa Kerrang! 2000. godine oodlaze na turneju s grupom Madness, ali objavljuju i album Surrender to the Blender. Grupa Therapy? ih poziva da im se pridruže kao predgrupa na europskoj turneji, a nominirani su za nagradu Spirit of Independence.

Četvrti album Got the Thirst izlazi 2002. godine i na njemu se nalazi njihov najpoznatiji singl The Dominant View. Njime izlaze iz granica undergrounda i šire već izrazito veliku bazu fanova. Pjesma se redovito pušta na radiju, a spot se vrti na televiziji. Odlaze na turneju po Japanu, da bi sljedeće, 2003. godine, na vrhuncu popularnosti uzeli privremenu stanku. A ona je potrajala predugih 10 godina.

Poslije razlaza King Prawna bubnjar Nikolai Jones osnovao je bend “Left Step Band”

Basist Barbar Luck započeo je u početku samostalnu karijeru, da bi kasnije osnovao bend East End Trinity. Pjevač Al Rumjen preselio u Italiju i postalo vokal kultnih Asian Dub Foundationa i s njima snimio dva studijska albuma. Nakon 10 godina djelovanja u drugim projektima, članovi benda koji je postavio temelje ska-punk scene opet se okupljaju u originalnoj postavi, izuzev basista Barbara Lucka, kojeg je zamijenio Zac Chang.

U postavu još dodaju brass sekciju i klavijature i kao sedmorka službeno se vraćaju na scenu nastupima na jednim od najznačajnijih engleskih festivala – onima u Readingu i Leedsu. U travnju ove godine objavili su peti studijski album The Fabulous New Sounds of… Njega je publika i kritika dočakala s oduševljenjem. To je izdanje koje slušatelja vodi na vibrantno i eklektično putovanje kroz njihovu dosadašnju glazbenu ostavštinu. Više o bendu doznajte na Wikipediji.

Video: King Prawn – Dominant View

Tagged