hrvatski put ka sreći - bobo jelčić - kerempuh 2020

Kerempuh izvodi predstavu “Hrvatski put ka sreći” autora Bobe Jelčića

Praizvedba predstave “Hrvatski put ka sreći” autora Bobe Jelčića održat će se u četvrtak, 26. studenog 2020. godine u Satiričkom kazalištu Kerempuh. Pretpremijere su zakazane za 20. i 21. studeni.

Nakon prve suradnje s Kerempuhom u kojemu je postavio nagrađivanu predstavu “Govori glasnije!”, redatelj Bobo Jelčić otvara prostor za sljedeći iscrpni istraživački proces u kojem se prelamaju dvije silnice.

S jedne strane, u autorskom projektu Hrvatski put ka sreći razvidna je potreba za eksperimentom, drugačijom vrstom kazališnoga jezika i dosljednom poetskom nadogradnjom Jelčićeva dosadašnjega rada obilježenoga improvizacijom i kolektivnim glumačkim stvaralaštvom.

S druge strane, u ozračju Kerempuhova satiričkoga i politički angažiranoga predznaka ova predstava već svojim scenskim izrazom otvara nove puteve satire koji se grade preciznim, neočekivanim i suptilnim režijskim rješenjima ili, štoviše, sustavom pravila koja su tijekom procesa oblikovala zasebnu i jedinstvenu estetiku predstave.

Upravo satira kao žanr zahtijeva inovaciju

Ne samo na razini oštrine svoga sadržaja nego i u tretmanu umjetničke forme, odvažnosti eksperimenta i pomicanju svojih granica, tako da ova predstava s novim licem satire pronalazi posebno mjesto u Kerempuhu.

U Hrvatskom putu ka sreći u nečujnoj se napetosti susreću lica sa svojim malim i većim unutarnjim rastrzanostima koja zajedno tvore mikropovijest na sceni. Zastranjenja i odmaci od konvencionalnih obrazaca ponašanja preko napetosti, napora, sumnje i prepreka ka njihovoj realizaciji potenciraju našu autentičnu sputanost. Dok smo u stvarnome životu primorani održavati konvencionalne odnose nauštrb čovjeku imanentnoj sputanosti, u predstavi se bavimo drugom stranom društveno zadate konvencionalnosti, to jest samim otklonom od nje. Tako se u prikazu neizbježnih sastavnica života pronalaze formalni načini u kojima se naše emotivne blokade pretaču u tinjajuću tenziju, a prepoznatljivi se fragmenti svakodnevnice očuđuju kreacijom novoga realiteta.

Nastajući u doba pandemije koronavirusa i neizvjesnosti, oštrih mjera i restrikcija, egzistencijalne krize i straha, Hrvatski put ka sreći otvara nam intimno, ali i politično pitanje sreće. Ono rastegnuto kroz veći period prošlosti, ukazuje na vlastitu aktualnost i u ovom nestabilnim i nepredvidljivim vremenima.

U predstavi “Hrvatski put ka sreći” igraju

Nikša Butijer, Nataša Dangubić, Ana Maras Harmander, Marko Makovičić, Jerko Marčić, Karlo Mlinar, Ozren Opačić i Maja Posavec. Dramaturgiju potpisuje Dina Vukelić, scenografiju Zdravka Ivandija Kirigin, a kostimografiju Ana Paulić.

Nakon praizvedbi predstava Umri ženski autorice Marine Vujčić u režiji Rajka Minkovića te Predsjednici&ca autora Tarika Filipovića i Borisa Svrtana, predstava Hrvatski put ka sreći treća je po redu praizvedba hrvatskih autora u kazalištu Kerempuh od početka ove sezone.

Više o kazalištu Kerempuh doznajte na mrežnim stranicama na adresi kazalistekerempuh.hr.

Ključne riječi (tagovi): - - - - - -