mojmir mihatov - kuhinja - karikatura - 2020

Karikatura u Klovićevim dvorima – međunarodna izložba na temu “Kuhinja”

Iako su ove godine zbog pandemije koronavirusa otkazane brojne izložbe, neke će ipak biti održane pa tako i 25. Međunarodna izložba karikatura u organizaciji Hrvatskog društva karikaturista, koja je i ove godine okupila veliki broj autora iz cijeloga svijeta. Tema izložbe, odnosno festivala karikature je – kuhinja – sagledana je iz svih mogućih i naizgled nemogućih kutova koje karikaturisti mogu zamisliti.

Izložba će i ove, kao i posljednjih desetak godina, biti postavljena u atraktivnom izložbenom prostoru galerije Klovićevi dvori, gdje se postavlja oko 90 najkvalitetnijih radova od ukupno 1061 pristiglih. Sudjelovalo je 439 karikaturista iz 60 zemalja svijeta, a najbrojniji su autori iz Irana (55), Hrvatske (35), Kine (35), Turske (31), Srbije (23), Rusije (21), Poljske (18), Ukrajine (17)…

Tiskan je i kvalitetan prateći katalog u boji na 96 stranica kojeg dobivaju svi selektirani autori, a dio će dobiti i posjetitelji izložbe. Kao i većina svjetskih festivala karikature tako i ovaj ima natjecateljski karakter, a Ocjenjivački sud je imao težak zadatak izabrati najbolje karikature. Ove godine žirijem je predsjedao poznati hrvatski chef Christian Misirača, a ostali članovi bili su prof. Frano Dulibić, povjesničar umjetnosti te karikaturisti Damir Novak, Zdenko Puhin i Davor Trgovčević.

Radi već spomenutih pandemijskih okolnosti, ove godine će izostati ceremonija svečanog otvaranja, ali svi ljubitelji karikaturakao i svi ostali posjetitelji Klovićevih dvora koji će doći radi neke druge izložbe, odabrane karikature mogu vidjeti u radno vrijeme galerije od utorka do nedjelje od 11 do 19 sati.

Više od Hrvatskom društvu karikaturista doznajte na mrežnim stranicama na adresi hdk.hr.

25. Međunarodna izložba karikatura Zagreb 2020 – pobjednici

  • prva nagrada: MOJMIR MIHATOV, Hrvatska / Croatia
  • druga nagrada: GRIGORI KATZ, Izrael / Israel
  • treća nagrada: JAVAD TAKJOO, Iran / Iran

Posebna priznanja:

  • FRANO CEBALO, Hrvatska
  • JUAN G. BENAVIDES FORMAS, Španjolska
  • VALENTIN GEORGIEV, Bugarska
  • OLEG GUTSOL, Ukrajina
  • PAL LEPHAFT, Srbija

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - -