jura stublić i grupa film :: jura jupiter :: 2022.

Jura Stublić u Tvornici obilježava godišnjice tri važna momenta svoje diskografije

Jura Stublić, dobitnik Porina za životno djelo i njegova grupa Film na velikom jesenskom koncertu u Tvornici kulture obilježit će godišnjice tri izuzetno važna momenta svoje diskografije. Naime, albumi “Zona sumraka”, “Sunce sja” i “Hrana za golubove” navršili su 40, 35, odnosno 30 godina od objavljivanja! Naravno, ovaj vatromet slavlja, jer slave se rođendani tri kultna albuma, uveličat će i pjesme s ostalih izdanja u set listi. A dodajmo, ona predstavlja jednu od najvećih i najrespektabilnijih rock pjesmarica ovih prostora.


S više od 30 koncerata koje je pogledalo preko 50.000 posjetitelja, Jura Stublić apsolutni je rekorder po broju nastupa u Tvornici. No, bez obzira na to i dalje je među najtraženijim domaćim izvođačima. U karijeri koja traje duže od 40 godina Jura je svojim pjesmama i albumima krojio glazbenu povijest ovih krajeva. A to je radio tako da je na rijetko viđen način spajao brojne generacije. Malo je umjetnika koji su nakon fantastično kreativnih 80-tih uspjeli i dalje ostati izuzetno traženi. A njemu to i dalje uspijeva nevjerojatnom lakoćom…

Jura Stublić je jedan od najvećih i najznačajnijih glazbenih autora regije

Ova tri slavljenička albuma hrvatske i ex-Yu rock scene, objavljena u razdoblju od 1982. do 1992. godine, zaokružili su postavljanje Jure Stublića na poziciju jednog od najvećih i najznačajnijih autora regije. I dok je u vrijeme objave albuma Zona sumraka već imao status jake koncertne atrakcije, sa sjajnim debijem i još boljim live izdanjem pod rukom, desetljeće kasnije, kad je objavljena Hrana za golubove, zauzimao je sam vrh scene s ogromnim, impresivnim repertoarom.

A ova tri albuma koji će se svirati u Tvornici, svaki od njih noseiautorski različit Jurin pečat. Pjesme kao što su 20.000 milja iznad mora i Zagreb je hladan grad očitavali su klimu s početka 80-tih godina u Jugoslaviji. Neusporedivo optimističniji, klasici sa Sunce sja kao što su Sjećam se prvog poljupca i Srce na cesti došli su kao još jedna potvrda već dokazanoj autorskoj kvaliteti. Dodajmo i da je ovaj album prodan u 100.000 primjeraka.

Jura je snimio i jedan od najboljih antiratnih albuma

Naposljetku, Hrana za golubove, zabilježena je kao jedan od najpoznatijih antiratnih albuma iz 90-tih, kojeg su obilježili veliki hitovi E moj druže beogradski (prepjev pjesme Na morskome plavom žalu iz Kusturičinog filma Sjećaš li se Dolly Bell?) i Bili cvitak, kao i Radio ljubav i Dom. Zanimljivo, upravo to izdanje, ukupno sedmi album do danas je ostao Jurin posljednji cjelovit studijski album.

Nakon toga objavio je tri kompilacije na kojima se na svakoj nalazi i poneka nova pjesma, prepjev ili snimku. To su bili Chicago, Nježno, nježno, nježnije, Lijepo, lijepo neopisivo, Uhvati vjetar i Na morskome plavom žalu. A na posljednjoj kompilaciji izašloj 2001. godine nalazi se i pjesma Ana Nirvana. Zanimljivo, ona je ujedno i njegova posljednja objavljena pjesma.

Veliki jesenski koncert Jure Stublića i grupe Film održat će se u subotu, 22. listopada 2022. godine. Ulaznice su puštene u prodaju, a možete ih kupiti po cijeni od 80 kuna u pretprodaji te za 100 na dan koncerta. Ulaznice se mogu kupiti u Tvornici kulture te na svim prodajnim mjestima Entria. Više informacija o Juri Stubliću doznajte na Wikipediji.

VIDEO: Jura Stublić i Film – Sjećam se prvog poljupca

Tagged