june of 44 - močvara zagreb - 2022.

June of 44, američki noise bend, 23 godine nakon prvotno najavljenog nastupa stižu u Močvaru!

Ravno 23 godine nakon prvotno dogovorenog nastupa američki bend “June of 44” konačno stiže u Močvaru! Plakat koji je tada najavljivao koncert ih je opisao kao “najveću američku post-rock/noise rock atrakciju” i pritom nije lagao. “June of 44” su bez dvojbe jedan od najvažnijih i najutjecajnijih nezavisnih bendova devedesetih. Također, oni su i perjanica “Quartersticka”, podetikete kultne izdavačke kuće “Touch and Go Records”. Dodajmo da bend nije uspio doći u Zagreb jer nisu mogli proći hrvatsku granicu.

June of 44 su krajem 1994. godine osnovali članovi grupa Rodan, Codeine, Hoover i Lungfish. Njih četvorica su se okupili u New Yorku i u roku od dva mjeseca otkako su zajedno odsvirali su svoju prvu notu. U studiju Jamesa Murphyja iz LCD Soundsystema snimili su briljantan prvi album Engine Takes to The Water, koji je oduševljena kritika usporedila sa Slintom i Willom Oldhamom.


Bend 1995. godine objavljuje izvrstan album “Tropics and Meridians”

Nakon tog albuma počeli su ih uspoređivati s Tortoise i The For Carnation. Do 1999. godine slijede još sjajni albumi Four Great Points i Anahata. No, ubrzo nakon toga, bend prestaje s radom. Nakon 19 godina pauze, June of 44 se 2018. godine ponovno okupljaju za nekoliko koncerata povodom tridesete obljetnice kultnog talijanskog noise rock sastava Uzeda.

2022. godine u Zagreb dolaze zasvirati povodom dvadesete godišnjice prerane smrti našeg Ivice Baričevića Bare, pokretača izdavačke kuće Earwing Records, festivala Žedno uho i Earwing No Jazz. Također, Ivica je organizirao brojne koncerate u zagrebačkim klubovima, između ostalih i njihovog koncerta koji se trebao održati 1999. godine te glazbenika u grupama Rujan/Uzrujan. Također, on je bio i dizajner koncertnih plakata i omota za glazbena izdanja. Ukratko, dobrog duha zagrebačke scene.

June of 44 nastupa uz potporu Peach Pita i Polaroida

Ravno 23 godine nakon prvotno dogovorenog nastupa, koji nije održan jer se na putu ispriječila hrvatska granica, June of 44 konačno stižu u Močvaru. Koncert će se održati u utorak, 24. svibnja 2022. godine. Vrata kluba se otvaraju u 20.30 sati, a koncert počinje u 21. Ulaznice možete kupiti u pretprodaji po 90 ili na dan koncerta po 110 kuna.

Kao podrška će nastupiti ponovno okupljeni math/sport rock majstori Peach Pit, koji se vraćaju nakon skoro deset godina pauze. Zanimljiva je činjenica da su Peach Pit trebali biti podrška ovom bendu još na koncertu 1999… Ovo je dokaz da za neke stvari nikad nije kasno! Uz njih nastupit će i zagrebački bend Polaroid. Više informacija o bendu June of 44 doznajte na njihovoj Facebook stranici.

Video: June Of 44 – Tropics And Meridians

Tagged